Τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν την Παρασκευή στο Λονδίνο σε ποινές κάθειρξης από 13 έως και 27 χρόνια, για τον θάνατο 39 Βιετναμέζων μεταναστών, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί μέσα σε μια νταλίκα στην Αγγλία, το 2019.

Ο φρικτός θάνατος των ανθρώπων αυτών στάθηκε αφορμή για να έρθουν στο φως τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται χιλιάδες ανθρώπους στην Ασία, οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους και δίνουν τεράστια ποσά για να καταφέρουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, ο Βορειοϊρλανδός Ρόναν Χιουζ, 41 ετών και ο Ρουμάνος Γκεόργκι Νίκα, 43 ετών, οι φερόμενοι «εγκέφαλοι» του κυκλώματος, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 20 και 27 ετών αντίστοιχα για ανθρωποκτονία από αμέλεια και διακίνηση μεταναστών. Ο πρώτος είχε δηλώσει ένοχος, ο δεύτερος κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο του Λονδίνου στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο Μορίς Ρόμπινσον, ο άνθρωπος που οδηγούσε την νταλίκα όταν ανακαλύφθηκαν τα πτώματα, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και έξι μηνών. Σε κάθειρξη 18 ετών καταδικάστηκε ο Ίμον Χάρισον, ο 24χρονος οδηγός που μετέφερε την νταλίκα μέχρι το λιμάνι Ζεεμπρίγκε του Βελγίου και υποστήριζε ότι αγνοούσε την ύπαρξη των μεταναστών.

Οι άτυχοι μετανάστες πέθαναν από ασφυξία και υποθερμία. Προσπάθησαν, μάταια, να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο με τα κινητά τηλέφωνά τους ή ακόμη και να σπάσουν την οροφή της νταλίκας για να βγουν έξω. Μεταξύ αυτών ήταν και η Παμ Τι Τρα Μι, 26 ετών, που κατάφερε να στείλει ένα SMS στους γονείς της, λίγες ώρες προτού να βρεθεί νεκρή: «Μαμά, μπαμπά, σας αγαπάω πολύ. Πεθαίνω, δεν μπορώ πια να ανασάνω». Ένας 25χρονος, στο δικό του μήνυμα, ζητούσε συγγνώμη από τους δικούς του ανθρώπους: «Είμαι ο Τουάν (…) Δεν θα μπορέσω να σας φροντίσω (…) Δεν καταφέρνω να αναπνεύσω. Θέλω να γυρίσω στην οικογένειά μου. Σας εύχομαι καλή ζωή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετανάστες είχαν δώσει έως και 14.000 ευρώ για να τους μεταφέρουν στη Βρετανία. Συνολικά, το κύκλωμα είχε πραγματοποιήσει επτά τέτοια ταξίδια από τον Μάιο του 2018 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2019. Άλλοι τρεις άνδρες που εμπλέκονταν στην υπόθεση καταδικάστηκαν την Παρασκευή σε μικρότερες ποινές, από 3 έως 7 χρόνια φυλάκισης.

Στο Βιετνάμ, απ’ όπου κατάγονταν τα περισσότερα θύματα, επτά άνθρωποι καταδικάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ποινές φυλάκισης έως 7,5 ετών για τον ρόλο που έπαιξαν σε αυτήν την τραγωδία. Στη Γαλλία και το Βέλγιο έχουν ασκηθεί διώξεις συνολικά σε 26 ανθρώπους για την ίδια υπόθεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης