Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καταποντίστηκαν στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Βρετανία και έτσι αναμένεται να χάσουν το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, καθώς οι Βρετανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν το κόμμα για τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό που έχει εισαγάγει σκληρά μέτρα λιτότητας στις δημόσιες δαπάνες.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, η δύναμη του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών περιορίσθηκε σημαντικά, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα δεν κατέγραψε σοβαρές απώλειες. «Εισπράξαμε μία κλοτσιά στις κάλπες απόψε» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζον Λιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοτικότητα του κόμματος δεν έχει σταματήσει να πέφτει, μετά την απόφαση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Συντηρητικό Κόμμα, τον περασμένο χρόνο. Έκτοτε, η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχει προχωρήσει στη λήψη σειράς μέτρων για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, με σκοπό την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Πάντως, η αλήθεια είναι πως οι διαξιφισμοί ανάμεσα στους δύο εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού κατά την προεκλογική περίοδο είναι πιθανόν να δυσχεράνουν το κυβερνητικό έργο, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται και από το μεγάλο πολιτικό κόστος που σημαίνει για το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών η συμμετοχή του στην κυβέρνηση. «Το πρόβλημα εντοπίζεται στον συνδυασμό μίας ανώδυνης εκλογικής νύχτας για τους Συντηρητικούς και μίας εξαιρετικά επώδυνης αντίστοιχα για τους εταίρους τους στον συνασπισμό» δήλωσε ο Φίλιπ Κόουλι, καθηγητής Κοινοβουλευτικής Κυβέρνησης στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, το Εργατικό κόμμα έχει εξασφαλίσει επιπλέον 295 έδρες σε τοπικά συμβούλια, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες απώλεσαν 236 έδρες και οι Συντηρητικοί 2. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του BBC, το Συντηρητικό Κόμμα κατοχύρωσε το 35% των ψήφων, το Εργατικό Κόμμα το 37% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το 15%, η οποία αποτελεί και τη χειρότερη επίδοσή τους από το 1988. Οι Βρετανοί ψηφοφόροι αναμένεται, επίσης, να απορρίψουν την πρόταση για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρώτο εθνικής εμβέλειας δημοψήφισμα σε διάστημα 30 ετών, οι Βρετανοί εκλήθησαν να απαντήσουν εάν θέλουν να αντικαταστήσουν το ισχύον πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα με ένα σύστημα εναλλακτικής ψήφου, μίας μορφής αναλογικού συστήματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η πρόταση για την μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος θα απορριφθεί. Οι Συντηρητικοί ήταν αντίθετοι με την «εναλλακτική ψήφο» και η προεκλογική εκστρατεία άφησε χώρο για έντονους διαξιφισμούς ανάμεσα σε υπουργούς των δύο κομμάτων του συνασπισμού.

Πάντως, η αλήθεια είναι πως το Εργατικό Κόμμα ήταν διχασμένο ως προς το θέμα της μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος, ενώ ο ηγέτης του Εντ Μίλιμπαντ είχε ταχθεί υπέρ. Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, το Εργατικό Κόμμα, που έχασε τις εκλογές πριν από έναν χρόνο, έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης