Η μη συμμόρφωση με τους φορολογικούς κανονισμούς στοίχισε στη βρετανική κυβέρνηση 32 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 40 δισ. ευρώ) σε απολεσθέντα έσοδα για το οικονομικό έτος 2010-11, από 31 δισ. λίρες ένα χρόνο νωρίτερα.

Η φοροαποφυγή έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για τη Βρετανία, εν μέσω λιτότητας και περικοπών στον προϋπολογισμό και η κυβέρνηση πιέζεται να αποδείξει ότι οι μεγάλες εταιρείες και οι πλέον εύποροι θα αναλάβουν το μερίδιο του οικονομικού βάρους που τους αναλογεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σε ρεπορτάζ του ανέφερε ότι η αλυσίδα καφετεριών Starbucks δεν έχει καταβάλει φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια, μολονότι είχε πωλήσεις ύψους 1,2 δισ. λιρών. Με βάση το δημοσίευμα αυτό, πολλοί βουλευτές ζήτησαν να εξεταστεί η υπόθεση από τη Βασιλική Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων (HMRC), τις βρετανικές φορολογικές αρχές, αλλά και να εφαρμοστεί πιο αυστηρά η φορολογική νομοθεσία.

Η μεγέθυνση της απόκλισης από τους στόχους, το λεγόμενο “φορολογικό χάσμα” (tax gap), οφείλεται στο γεγονός ότι αυξήθηκαν οι περιπτώσεις μη καταβολής του ΦΠΑ ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνει και ο αριθμός των μεγάλων εταιρειών που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί, ανέφερε η HMRC. Η φορολογική υπηρεσία πρόσθεσε ότι ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών υποχρεώσεων η απόκλιση από τους στόχους έχει μειωθεί σήμερα στο 6,7%, από 7,1% που ήταν.

Ο πρώην φορολογικός σύμβουλος Ρίτσαρντ Μέρφι υποστηρίζει από την πλευρά του ότι τα στοιχεία υποτιμούν το πραγματικό μέγεθος της μη συμμόρφωσης. “Οι αριθμοί αυτοί μου φαίνονται ευσεβείς πόθοι. Οι ενδείξεις σε όλο τον κόσμο είναι ότι λόγω της ύφεσης, η υστέρηση εσόδων αυξάνεται ραγδαία”, τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η HMRC ορίζει ως “φορολογικό χάσμα” τη διαφορά μεταξύ των φόρων που συλλέγονται πραγματικά και αυτών που θα έπρεπε να είχαν συλλεχθεί αν οι ιδιώτες και οι εταιρείες είχαν συμμορφωθεί με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης