Βρετανία: Το 45% των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015, 03:24
Βρετανία: Το 45% των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ
Το ποσοστό των Βρετανών οι οποίοι τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων ετών αναφέρει δημοσκόπηση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. Παράλληλα καταγράφεται μια μείωση της απήχησης του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας YouGov, το 45% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ αντιθέτως ένα 35% θα επέλεγε την αποχώρηση. Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ιστορικά, ενώ το πιο χαμηλό ποσοστό ήταν το 28% που είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2012.

Το προβάδισμα δέκα εκατοστιαίων μονάδων του στρατοπέδου των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ είναι επίσης το μεγαλύτερο που έχει καταγράψει η YouGov, αφότου άρχισε να θέτει σχετικά ερωτήματα τον Σεπτέμβριο του 2010, διευκρίνισε η εταιρεία.

Πιεζόμενος από την πτέρυγα των ευρωσκεπτικιστών στο δικό του Συντηρητικό Κόμμα και την αυξανόμενη απήχηση του UKIP, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ πριν διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της ή μη σε αυτή ως το 2017, εάν επανεκλεγεί στις εθνικές εκλογές της 7ης Μαΐου.

Το Εργατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση, το οποίο φέρεται να έχει μικρό προβάδισμα ή να ισοψηφεί με τους Τόρις του Κάμερον στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διοργανώσει ένα τέτοιο δημοψήφισμα παρά μόνον εάν υπάρξει μια μεγάλη εκχώρηση εξουσιών από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες.

Η έρευνα της YouGov έδειξε πως το στρατόπεδο των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ ενισχύεται όσο αυξάνεται η αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας.

Η έρευνα της εταιρείας έγινε σε δείγμα 1.772 ενηλίκων την 22η και 23η Φεβρουαρίου.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015, 03:24