Του Κώστα Μπετινάκη

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι δύο κύριοι αντίπαλοι, Τερέζα Μέι και Τζέρεμι Κόρμπιν, εντείνουν την προσπάθειά τους να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Η συντηρητική πρωθυπουργός εξακολουθεί να υπόσχεται πως το Brexit θα φέρει περισσότερες δουλειές. Το πρωί της Τετάρτης βγήκε στους δρόμους του Λονδίνου και στη συνέχεια κατηφόρισε στο Νόρφολκ, στο Νότιγχαμσαϊρ, πριν κατευθυνθεί στα Γουέστ Μίντλαντς, συνοδευόμενη πάντα από τον σύζυγό της, Φίλιπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πριν από έναν χρόνο ο βρετανικός λαός ψήφισε για ένα λαμπρότερο μέλλον εκτός Ε.Ε. Σχέδιό μου είναι να δώσω ένα λαμπρότερο μέλλον για τις τέσσερις άκρες του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ευκαιρίες που θα φέρει το Brexit» επανέλαβε στις ομιλίες της.

Από τη μεριά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεν σταμάτησε στιγμή το τελευταίο 24ωρο. Μίλησε σε Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία, στέλνοντας μεταξύ άλλων προειδοποιητικό μήνυμα για την κατάσταση στα νοσοκομεία: «Απομένουν 24 ώρες για να σωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Όπως είπε, «το ΕΣΥ δεν αντέχει άλλη πενταετία μειωμένης χρηματοδότησης, υπο-στελέχωσης και ιδιωτικοποιήσεων». 
Όσον αφορά στο Κόμμα των Πρασίνων, στην τελευταία προεκλογική ομιλία της παράταξης εστάλη το μήνυμα: «Ψηφίστε με καρδιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τρομοκρατικά πλήγματα επηρεάζουν τις κάλπες

Στον απόηχο των αιματηρών γεγονότων στη χώρα (Μάντσεστερ, Λονδίνο) το ζήτημα της ασφάλειας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας, αποτελώντας πεδίο αντιπαράθεσης για τους δύο υποψηφίους στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τα ποσοστά τους.

Η MI5 κατηγορείται πως αγνόησε τις προειδοποιήσεις που είχε λάβει από την ιταλική αστυνομία για τον νεότερο από τους εξτρεμιστές​H Τερέζα Μέι αποκάλυψε τις προθέσεις της για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με σειρά μέτρων, για τα οποία ωστόσο οι Εργατικοί εκφράζουν επιφυλάξεις μετά την αποτυχία τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και της MI5 να αποτρέψουν τα χτυπήματα στο London Bridge. Βρετανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ορισμένοι από τους δράστες ήταν γνωστοί των αρχών, ωστόσο δεν βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, με αποτέλεσμα το κέντρο του Λονδίνου να βαφτεί στο αίμα.

Η MI5 κατηγορείται πως αγνόησε τις προειδοποιήσεις που είχε λάβει από την ιταλική αστυνομία για τον νεότερο από τους εξτρεμιστές, ο οποίος ήταν δηλωμένος υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους. Αστυνομική πηγή της χώρας παραδέχτηκε στην εφημερίδα «The Times» πως «η πανευρωπαϊκή database υπόπτων δεν χρησιμοποιείται από τις βρετανικές αρχές».

ΑΥΤΟΙ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΑΝ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Η Τερέζα Μέι φέρεται αποφασισμένη να επιβάλλει περιορισμούς στην ελευθερία κινήσεων για όσους θεωρούνται ύποπτοι για εξτρεμισμό. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις -ακόμη και από τον φιλικό Τύπο- για τον τρόπο αντιμετώπισης απειλών που στρέφονται κατά της δημόσιας ασφάλειας.

Οι Εργατικοί, πάντως, εντείνουν τις επιθέσεις τους, δίνοντας έμφαση στις περικοπές στα σώματα ασφαλείας (ειδικά σε ό,τι αφορά την αστυνομία), την ώρα που η Μέι υπόσχεται αλλαγές στη νομοθεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα -προς όφελος της τάξης και της ασφάλειας- μετά τις πρόσφατες επιθέσεις. Στο… Μανιφέστο που εξήγγειλε, οι Εργατικοί απάντησαν ότι «θα δοθεί μάχη στα βρετανικά δικαστήρια».

Περί Brexit

Εκτός από την τρομοκρατία, το Brexit αποτέλεσε το άλλον φλέγον ζήτημα της προεκλογικής περιόδου.

Η Τερέζα Μέι έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει ένα «καθαρό» Brexit​

Οι Εργατικοί επανέλαβαν ότι πρέπει να υπάρξει «μαλακή και με τάξη απομάκρυνση από την Κοινή Αγορά με εξασφαλισμένα τα δικαιώματα του Ηνωμένου Βασιλείου». Το κόμμα, πάντως, είχε ταχτεί κατά της εξόδου από την Ε.Ε., ωστόσο ο Τζέρεμι Κόρμπιν ως βουλευτής ήταν ευρωσκεπτικιστής, γεγονός που οδήγησε σε επικρίσεις περί… υποτονικής εκστρατείας που επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.
Οι Συντηρητικοί απαντούν με «εν λευκώ αποχώρηση», επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση μόνο για τα δικαιώματα και το μέλλον των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία, με το Λονδίνο να λαμβάνει σημαντικά ανταλλάγματα. Η Τερέζα Μέι έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει ένα «καθαρό» Brexit: Αποχώρηση από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, καθώς και σύναψη εμπορικών σχέσεων με άλλα κράτη εκτός Ευρώπης. Το κόμμα της Μέι θεωρεί βέβαιο ότι το εκλογικό σώμα έχει πειστεί για την… αναξιοπιστία του Κόρμπιν και την ανικανότητά του να γίνει πρωθυπουργός. Προς αυτήν την κατεύθυνση, επαναλαμβάνουν ότι αυτοί είναι οι πλέον ικανοί για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το Brexit.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επικεφαλής του Εθνικιστικού Κόμματος «SNP» στη Σκωτία, η «πρώτη υπουργός» Nicola Sturgeon, ανέφερε στην τελευταία της προεκλογική ομιλία πως εξακολουθεί να υποστηρίζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το μέλλον της περιοχής, επισημαίνοντας: «Δεν πρόκειται να αγωνιστώ για το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκλογές για Brexit; Όχι στα βορειοδυτικά».

Φοβού τις δημοσκοπήσεις και τον… καιρό

Οι δημοσκοπικές μετρήσεις έχουν «μαύρο παρελθόν» στη Βρετανία μια και αυτές δεν είχαν προβλέψει ούτε το Brexit ούτε και την επιτυχία των Συντηρητικών στις εκλογές του 2015.

Μέχρι τώρα, πάντως, οι μετρήσεις έχουν δείξει πως οι Εργατικοί πλησιάζουν -έχοντας φθάσει ακόμη και σε απόσταση μόλις μιας μονάδας τους Συντηρητικούς. Υπάρχουν, όμως, και άλλες που δίνουν προβάδισμα έως και 12% στην παράταξη της Μέι.

Σύμφωνα με το BBC, οι καιρικές συνθήκες την ημέρα των εκλογών θα επηρεάσουν την προσέλευση στις κάλπες. Δεν αναμένεται, πάντως, κακοκαιρία.

Όπως επισημαίνει ο John Curtice, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde, στα 30 χρόνια που υπάρχουν αναλύσεις για τη συμμετοχή του εκλογικού σώματος δεν έχει καταστεί εφικτό να προβλεφθεί η αποχή. «Το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς τις τελευταίες ημέρες στις δημοσκοπήσεις θα επηρεάσει περισσότερο από τις ιδεολογικές διαφορές» καταλήγει.

—————————————
Οι έδρες που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα:

# Don Valley στο Doncaster, που έχει σήμερα η Caroline Flint, νικώντας με πλειοψηφία 21% το 2015 τον Συντηρητικό αντίπαλό της.
# Doncaster North που κατέχει ο Ed Miliband, ο οποίος ήταν επικεφαλής των Εργατικών στις προηγούμενες εκλογές.
# West Bromwich East, όπου έχει εκλεγεί ο Tom Watson. Οι Εργατικοί ανησυχούν με την πτώση που έχει σημειώσει το κόμμα στα West Midlands.
# Bolsover, όπου ο βετεράνος Εργατικός Dennis Skinner κινδυνεύει να δει το τέλος της 50χρονης κοινοβουλευτικής του καριέρας, προς όφελος της Συντηρητικού αντιπάλου του, Helen Harrison.
# Penistone και Stockbridge. Η έδρα της Angela Smith (που είχε κερδίσει με πλειοψηφία 14% το 2015) κινδυνεύει. Αναδείχθηκε, ωστόσο, από τα ηγετικά στελέχη της εσωτερικής αντιπολίτευσης στο Εργατικό κόμμα, ζητώντας την παραίτηση του Κόρμπιν από την ηγεσία.
# Lancaster και Fleetwood. Η Εργατική Cat Smith δίνει σκληρή μάχη. Το 2015 είχε αποσπάσει την έδρα από τους Συντηρητικούς για λίγο περισσότερους από χίλιους ψήφους.

Αλλά όλα αυτά, θα έχουν κριθεί σε λίγες μόνον ώρες. Όταν το βράδυ της Πέμπτης θα κλείσουν οι κάλπες…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης