Λιγότεροι από το 3% των Σύρων που εγκατέλειψαν τον εμφύλιο και πέρασαν τα σύνορα σε γειτονικές χώρες έχουν μετεγκατασταθεί σε πλούσιες χώρα, αναφέρει έκθεση της βρετανικής ΜΚΟ Oxfam, η οποία προέτρεψε πλούσιες χώρες να δεχτούν μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων.

Σχεδόν 5 εκατομμύρια Σύροι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω του πολέμου φιλοξενούνται σε έναν περιορισμένο αριθμό γειτονικών χωρών, που περιλαμβάνουν τη Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρουσία τους έχει δημιουργήσει ανυπόφορη πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες στις χώρες φιλοξενίας, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετώπιζαν ήδη ψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, αλλά οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν κάνει πολύ λίγα για να ανακουφίσουν το βάρος αυτό.

Σύμφωνα με την Oxfam, από το 2013, μόνο 130.701 Σύροι πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί μέσω προγραμμάτων από τις γειτονικές της Συρίας χώρες σε κάποια από τις 28 πλούσιες χώρες που εξετάζονται στην έκθεση.

Ο αριθμός αυτός δεν λαμβάνει υπόψιν τους Σύρους που έφτασαν στην Ιταλία, την Ελλάδα, ή άλλους προορισμούς, μόνοι τους, συχνά μέσω επικίνδυνων θαλάσσιων ταξιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες πλούσιες χώρες χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν άτομα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και τον σχεδόν εξάχρονο εμφύλιο”, είπε ο διευθυντής της Oxfam Μαρκ Γκόλντρινγκ.

Μόνο η Αυστραλία, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία έχουν δεχθεί παραπάνω από το ποσοστό Σύρων προσφύγων που τους αναλογεί, δεδομένου του μεγέθους της οικονομίας τους, αναφέρει η έκθεση, φέρνοντας ωςπαράδειγμα τον Καναδά που δέχθηκε περίπου 35.000 Σύρους αυτόν τον χρόνο, σε σύγκριση με την Βρετανία η οποία δέχθηκε 3.000 άτομα.

Η αύξηση του αριθμού των μετεγκαταστάσεων θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες ζωές, προσφέροντας στους Σύρους πρόσφυγες μια ασφαλή οδό προς την Ευρώπη, ισχυρίζεται η Oxfam.

Σχεδόν 12.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο έχουν πεθάνει στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο με πλοιάρια και φουσκωτά τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης