Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, συμπεριφέρθηκε «ανεύθυνα και ανέντιμα» ισχυριζόμενος κατ’ επανάληψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέβαλλε 350 εκατομμύρια λίρες κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την εκστρατεία του υπέρ του Brexit, πριν από το δημοψήφισμα του 2016.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο επιχειρηματίας Μάρκους Μπολ, ο οποίος ζητεί να διωχθεί ποινικά ο πρώην υπουργός με την κατηγορία της ανάρμοστης συμπεριφοράς κατά την άσκηση δημόσιου αξιώματος. Ο πρώην υπουργός θα μάθει την ερχόμενη Τετάρτη αν θα του ασκηθεί δίωξη, όπως αποφάσισε την Πέμπτη δικαστήριο του Λονδίνου όπου παρουσίασαν και οι δύο πλευρές τα επιχειρήματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δικηγόροι του Μπολ εκτιμούν ότι ο Μπόρις Τζόνσον είπε εν γνώσει του ψέματα επιμένοντας ότι το κόστος της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε. ανερχόταν στα 350 εκατομμύρια λίρες (περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ) την εβδομάδα. «Δεν έχει σημασία αν είσαι Συντηρητικός, Εργατικός ή αν στηρίζεις οποιοδήποτε άλλο κόμμα, δεν έχει σημασία αν τάσσεται υπέρ του Brexit ή όχι. Η δημοκρατία απαιτεί υπεύθυνη και έντιμη ηγεσία από εκείνους που κατέχουν δημόσιο αξίωμα. Η συμπεριφορά (του Τζόνσον) ήταν ταυτόχρονα ανεύθυνη και ανέντιμη. Ήταν, όπως λέμε εμείς, εγκληματική», είπε ο Λίουις Πάουερ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον επιχειρηματία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ουδέποτε έστειλε ή έδωσε 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα», συνέχισε, τονίζοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον «γνώριζε ότι ο αριθμός αυτός ήταν λανθασμένος, ωστόσο επέλεξε να τον επαναλαμβάνει ξανά και ξανά».

Ο Τζόνσον, που ήδη προαλείφεται για διάδοχος της Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία, δεν ήταν παρών στο δικαστήριο την Πέμπτη. Ο δικηγόρος του, Άντριαν Ντάρμπισιρ, είπε ότι ο πελάτης του ουδέποτε ενήργησε απρεπώς και χαρακτήρισε την υπόθεση «πολιτικά υποκινούμενη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης