Η αστυνομία αναζητεί έναν πιθανό συνεργό του δράστη της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών τον περασμένο Μάιο κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, ανακοίνωσε την Παρασκευή η εισαγγελία.

Ο Γάλλος υπήκοος Μεχντί Νεμούς κρατείται στο Βέλγιο ως ύποπτος για την επίθεση. Ο Νεμούς είχε περάσει το μεγαλύτερο διάστημα του 2013 στη Συρία, όπου είχε ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών.
Οι Αρχές αναζητούν τώρα έναν άνδρα, ο οποίος είχε θεαθεί να περπατάει μαζί με τον Νεμούς κοντά σε έναν από τους τρεις μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της βελγικής πρωτεύουσας, τον Brussels North.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε το πρόσωπο αυτό να δικαιολογήσει την παρουσία του εκεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του μουσείου απεικονίζει έναν άνδρα με σκουρόχρωμο καπέλο και μπλε τζάκετ να εισέρχεται στο κτήριο, να βγάζει από την τσάντα του ένα τουφέκι καλάσνικοφ, να ανοίγει πυρ μέσα στην αίθουσα και στη συνέχεια να φεύγει.

Ένα ζευγάρι Ισραηλινών και μία Γαλλίδα σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ το τέταρτο θύμα, ένας Βέλγος, υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νεμούς συνελήφθη στη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας σε σταθμό λεωφορείου στη Μασσαλία της νότιας Γαλλίας και τον Ιούλιο εκδόθηκε στο Βέλγιο. Όταν συνελήφθη είχε στην κατοχή του ένα καλάσνικοφ, ακόμη ένα όπλο και πυρομαχικά παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Η απειλή ασφαλείας από τους τζιχαντιστές που επιστρέφουν στην Ευρώπη από τη Συρία εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση εναντίον ισλαμιστικής οργάνωσης που σύμφωνα με τις Αρχές προετοίμαζε «τρομοκρατικές επιθέσεις ευρείας κλίμακας».

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης