Έντονη παραμένει η δραστηριότητα στο ηφαίστειο Κολίμα, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Μεξικού.

Η ισχυρότερη έκρηξη σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1913, με τόνους λάβα να βγαίνουν μέσα από τον κρατήρα για τέσσερις διαδοχικές ημέρες​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κάμερα κατέγραψε καρέ καρέ τη στιγμή μιας νέας έκρηξης που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες, με πυκνό καπνό και στάχτη να βγαίνουν από το εσωτερικό του κρατήρα και να πλημμυρίζουν τον ουρανό, φθάνοντας σε ύψος ακόμα και τα 3 χλμ. Το Κολίμα (3.860μ. ύψος) είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Κεντρική Αμερική και κατά διαστήματα δίνεται εντολή από τις Αρχές για εκκένωση περιοχών. Ευρύτερα γνωστό ως «Το Ηφαίστειο της Φωτιάς» βρίσκεται στα σύνορα των πολιτειών Κολίμα και Τζαλίσκο, και οι πρώτες αναφορές για εκρήξεις χρονολογούνται τον 16ο αιώνα.

Η ισχυρότερη έκρηξη σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1913, με τόνους λάβα να βγαίνουν μέσα από τον κρατήρα για τέσσερις διαδοχικές ημέρες. Από εκείνη τη χρονιά και για 44 χρόνια το ηφαίστειο παρέμεινε «σιωπηλό», πριν κάνει εκ νέου αισθητή την παρουσία του. Οι σημαντικότερες εκρήξεις από το 1913 και μετά έγιναν το 1961, το 1987, το 1994 και το 2002, με αρκετές μικρότερες να καταγράφονται κατά καιρούς.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης