Βρυχάται το ηφαίστειο της Ισλανδίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010, 03:22
Βρυχάται το ηφαίστειο της Ισλανδίας
Νέοι κρατήρες, από τους οποίους βγαίνει λάβα, σχηματίστηκαν στο ηφαίστειο της νότιας Ισλανδίας, σύμφωνα με την ισλανδική ραδιοφωνία.

Το ηφαίστειο κάτω από τον παγετώνα Eyjafjallajoekull ενεργοποιήθηκε πριν από δέκα ημέρες, αναγκάζοντας δεκάδες ανθρώπους να εκκενώσoυν την περιοχή και τις αρχές να απαγορεύσουν τις πτήσεις αεροσκαφών.

Μία νέα σχισμή μήκους περίπου 300 μέτρων άνοιξε το περασμένο 24ωρο, γεγονός που κάνει τους γεωλόγους να πιστεύουν ότι η δραστηριότητα του ηφαιστείου κινείται προς τα βόρεια, προς το εθνικό πάρκο Θόρσμορκ, που είναι τουριστικός προορισμός.«Θέλουμε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους από την περιοχή, καθώς παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει. Είναι θέμα ασφάλειας», δήλωσε ο Ισλανδός αξιωματούχος. Η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 25.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Η Ισλανδία βρίσκεται στο ηφαιστειακό τόξο του Μέσου Ατλαντικού και γίνονται συχνά εκρήξεις ηφαιστείων, αλλά σε αραιοκατοικημένες περιοχές. Οι επιστήμονες παρακολουθούν τον παγετώνα Eyjafjallajoekull για ενδείξεις σεισμικής δραστηριότητας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρήσει κάτι ανησυχητικό.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010, 05:44