Σφοδρή κριτική ασκεί η αμερικανική εφημερίδα Washington Post στον Τούρκο πρόεδρο Ρτζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πολιτική των διώξεων που ακολουθεί, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως «φυλακή ολοκληρωτισμού». 

Στη χώρα αυτή, εξηγεί η συντακτική ομάδα, το tweet θεωρείται έγκλημα και η ταραγμένη δημοκρατία μετατρέπεται σε δικτατορία. Σταδιακά αλλά αναπόφευκτα, «ένα έθνος που κάποτε φιλοδοξούσε να αποτελέσει πρότυπο πεφωτισμένης μετριοπάθειας, μετατρέπεται από τον Ερντογάν σε μουντή φυλακή ολοκληρωτισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως το πιο πρόσφατο στραβοπάτημα, το άρθρο αναφέρει την καταδίκη σε φυλάκιση 23 δημοσιογράφων την περασμένη εβδομάδα για διάστημα 2 έως 7 ετών στη βάση των γελοίων κατηγοριών ότι ήταν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι είχαν γράψει στο twitter γι’ αυτό.

Το άρθρο κάνει αναδρομή στην εκστρατεία καταστολής των αντιφρονούντων που ξεκίνησε ο Τούρκος Πρόεδρος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 150.000 έχουν απομακρυνθεί από τις δουλειές τους.  Ο Τύπος, η κυβέρνηση, η ακαδημαϊκή και δικαστική κοινότητα είναι μερικοί από τους πυλώνες της τουρκικής κοινωνίας που μπήκαν στο στόχαστρο του Ερντογάν. Βασικός στόχος είναι οι υποστηρικτές του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που τώρα ζει στην Πενσυλβανία. Ο πάλαι ποτέ σύμμαχος του Ερντογάν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, κατηγορείται από τον Πρόεδρο ότι υποκίνησε το πραξικόπημα.

Η Washington Post επισημαίνει ότι η Τουρκία είχε κάποτε έναν εύρωστο, ανεξάρτητο Τύπο, αλλά ο Ερντογάν έχει εξαπολύσει μια πολυμέτωπη επίθεση: κλείνει πρακτορεία, υποχρεώνει άλλα σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και χρησιμοποιεί κοντινούς σε αυτόν δικαστές και εισαγγελείς. Το άρθρο παραθέτει μια δήλωση από την κατάθεση στο δικαστήριο του δικηγόρου Μπαρίς Τοπούκ, που εκπροσωπεί δύο δημοσιογράφους: «Κατά την άποψή μας, το όνομα της οργάνωσης μέλη της οποίας κατηγορούνται ότι είναι οι πελάτες μου, θα έπρεπε να είναι TTO: Tweetist Terrorist Organization (Τρομοκρατική Οργάνωση Τουιτεράδων). Δεν υπάρχουν όπλα ή βόμβες στην υπόθεση, μόνο άρθρα και tweets».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κανένας δικτάτορας δεν μπορεί να φιμώσει τον Τύπο», γράφει στο Twitter ο Ali Akkus, πρώην συντάκτης της Zaman που έχει τεθεί πλέον υπό την κηδεμονία του Ερντογάν. Στον Akkus έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης 7,5 ετών. Στα δικαστήρια βρίσκονται επίσης 17 σημερινοί και πρώην συντάκτες, σκιτσογράφοι και στελέχη της Cumhuriyet.

Η Washington Post καταλήγει πως oι δίκες αυτές υπογραμμίζουν πόσο πολύ απέχει η Τουρκία από τις Δυτικές Αρχές της Δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Ο Ερντογάν βηματίζει δίπλα στη Ρωσία, την Κίνα, την Αίγυπτο την Κούβα και άλλες χώρες όπου η νομιμότητα να διοικεί κανείς στηρίζεται στον εξαναγκασμό και τον προσανατολισμό της σκέψης. Η δικτατορία του κυρίου Ερντογάν πρέπει να αποκαλυφθεί για αυτό που είναι. Ακόμα και αν κλείνει τα αυτιά του, οι ΗΠΑ και άλλα κράτη πρέπει να διαμαρτυρηθούν και μάλιστα δυνατά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης