Χ. Ροχανί: «Το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν είναι μια σεχταριστική μηχανορραφία ξένων δυνάμεων»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017, 16:57
Χ. Ροχανί: «Το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν είναι μια σεχταριστική μηχανορραφία ξένων δυνάμεων»
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στην Τεχεράνη, με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και η οποία αναμεταδόθηκε απ' ευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν δήλωσε πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν δεν έχει νομιμότητα και πως αναγνωρίσθηκε μόνο από το Ισραήλ.

«Η Τουρκία θα λάβει ισχυρότερα μέτρα σε αντίποινα για το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ έχει ήδη λάβει ορισμένα μέτρα σε συντονισμό με την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση και το Ιράν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως ο στόχος της αύξησης του όγκου των τουρκο-ιρανικών εμπορικών συναλλαγών σε 30 δισεκ. δολάρια, από τα 10 δισεκ. που είναι τώρα, παραμένει στην ατζέντα και πως οι δύο χώρες θα πραγματοποιούν τις εμπορικές συναλλαγές τους στο δικό τους νόμισμα, ώστε να περιορίσουν τις πιέσεις από το ξένο συνάλλαγμα.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε από την πλευρά του, μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στην Τεχεράνη, πως το Ιράν και η Τουρκία θα δουλέψουν μαζί για να αντιμετωπίσουν την αποσύνθεση του Ιράκ και της Συρίας και για να ανακουφίσουν την ένταση στην περιοχή.

«Θέλουμε ασφάλεια και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στο Ιρακινό Κουρδιστάν είναι μια σεχταριστική μηχανορραφία ξένων δυνάμεων και απορρίπτεται από την Τεχεράνη και την Άγκυρα», δήλωσε ο Ροχανί στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017, 16:57