«Χρυσή σελίδα» στην ιστορία της χώρας του χαρακτήρισε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί τη συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για τα πυρηνικά, η οποία οδήγησε σε άρση των οικονομικών κυρώσεων που πλήττουν εδώ και χρόνια αυτή την περιφερειακή δύναμη, πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Εμείς οι Ιρανοί τείνουμε το χέρι στον κόσμο σε ένδειξη ειρήνης και αφήνοντας πίσω μας όλες τις εχθρότητες, τις υποψίες, τις συνωμοσίες, ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις του Ιράν με τον κόσμο» είπε σε μήνυμά του προς τον λαό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ροχανί υποστήριξε ότι η πυρηνική συμφωνία δεν είναι ενάντια στα συμφέροντα καμίας χώρας. «Οι φίλοι του Ιράν», πρόσθεσε, «είναι ευχαριστημένοι και οι αντίπαλοί του δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Το Ιράν δεν αποτελεί απειλή για καμιά χώρα αλλά κομίζει μήνυμα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και στον κόσμο».

Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ είναι οι δύο βασικές χώρες που έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες και την αντίθεσή τους στην πυρηνική συμφωνία, η οποία επιτρέπει στο Ιράν να ενισχύσει τη θέση του στην περιοχή.

Ο Ιρανός πρόεδρος θέλησε να κατευνάσει τις επικρίσεις στη χώρα του, τονίζοντας ότι η πυρηνική συμφωνία δεν ήταν η νίκη μιας πολιτικής τάσης. Τους τελευταίους μήνες υπερσυντηρητικοί κύκλοι, που αποτελούν μικρή μειονότητα ακόμη και μεταξύ των συντηρητικών, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πυρηνική συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τώρα που οι ήρθησαν οι κυρώσεις, ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε τη χώρα», πρόσθεσε και κάλεσε σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και λιγότερη εξάρτηση από τα έσοδα του πετρελαίου.

Μάλιστα, σημείωσε ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου ήταν ο καλύτερος λόγος για να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με το πετρέλαιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης