Σωματικά υγιής και πνευματικής διαυγής είναι ο πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου την περίοδο που ακολούθησε την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της χώρας μέχρι τη σύλληψή του στο προεδρικό μέγαρο (Νοέμβριος 2010 – Απρίλιος 2011) από δυνάμεις του τωρινού προέδρου, Alassane Ouattara.

Αυτό τουλάχιστον επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ICC), όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι ο κρατούμενος είναι έτοιμος για να οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον των δικαστών για τις πράξεις του. Η πρώτη φορά που είχε κάτσει στο εδώλιο ο Laurent Gbagbo ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου 2011, ωστόσο η ομάδα υπεράσπισης ζήτησε και πήρε αναβολή για λόγους υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της αφρικανικής χώρας (όπου βασικό εξαγώγιμο προϊόν είναι το κακάο) αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας συμπεριλαμβανομένων του φόνου και της σεξουαλικής κακοποίησης. Περίπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (στην πλειοψηφία τους άμαχοι) ενώ χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη διάρκεια της πολιτικής αναταραχής που ακολούθησε την άρνησή του να αναγνωρίσει την ήττα του στις εκλογές.

Ο 67χρονος άνδρας έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, σημειώνοντας ότι αποτελεί πολιτικό κρατούμενο και θύμα μεθοδεύσεων του τωρινού προέδρου, Alassane Ouattara. Παράλληλα, έχει κατηγορήσει τη Γαλλία ότι σχεδίασε την ανατροπή του προκειμένου να «βάλει στο χέρι» τις τεράστιες φυτείες σπόρων κακάου.

Το ICC ξεκίνησε να λειτουργεί το 2002.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης ο Gbagbo, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011, 18:10

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης