Χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού στη Σερβία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2021, 06:28
Χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού στη Σερβία

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία έχει βελτιωθεί αισθητά με τα ημερήσια κρούσματα να είναι κάτω από 300 τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Μειώθηκε επίσης και ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της νόσου SARS-CοV-2.

Από τις 15 Μαΐου καταγράφονται, σε ημερήσια βάση, λιγότεροι από 20 θάνατοι ασθενών. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 230 νέα κρούσματα και επτά θάνατοι. Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό νοσηλεύονται 594 ασθενείς, εκ των οποίων οι 41 είναι διασωληνωμένοι. Τα μέτρα περιορισμού άρχισαν να χαλαρώνουν και έτσι από σήμερα παρατείνεται για δύο ώρες το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, τα οποία πλέον θα είναι ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα. Το ίδιο ωράριο ισχύει για τα θέατρα και τους κινηματογράφους. Επίσης αυξήθηκε στους 200, από εκατό που ήταν μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να μετέχουν σε συνέδρια, διαλέξεις ή πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού στη Σερβία εξελίσσεται ομαλά και, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 47% του πληθυσμού, ενώ το 38% έχει ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς. Όπως ανέφερε η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς, στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου το 56% των πολιτών της Σερβίας. Η βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης προκάλεσε εφησυχασμό στους πολίτες και τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μειωθεί η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα. Η κυβέρνηση προσπαθεί με οικονομικά κίνητρα και διευκολύνσεις να αναθερμάνει το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό. Την Τρίτη άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της κυβέρνησης όπου όλοι όσοι εμβολιάστηκαν θα μπορούν να δηλώσουν τραπεζικό λογαριασμό για να λάβουν το ποσό των 25 ευρώ ως επιβράβευση για την υπευθυνότητα που επέδειξαν. Περισσότερα κίνητρα προσφέρονται στους νέους, όπου το ποσοστό εμβολιασμών είναι εξαιρετικά χαμηλό και δεν ξεπερνάει το 13%. Δωρεάν εισιτήρια για φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφους και γυμναστήρια είναι κάποια από τα κίνητρα που παρέχονται στους νέους για να εμβολιαστούν.

Η σερβική κυβέρνηση παράλληλα ασκεί και τη διπλωματία των εμβολίων δίνοντας βοήθεια σε άλλες χώρες. Την Τρίτη δώρισε 100.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στην Τσεχία, ενώ τις επόμενες ημέρες θα δωρίσει 30.000 δόσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο. Συνολικά μέχρι σήμερα στις γειτονικές βαλκανικές χώρες η Σερβία δώρισε 102.190 δόσεις διάφορων εμβολίων για τον κορωνοϊό. Επίσης, στις αρχές Μαρτίου, εμβολιάστηκαν δωρεάν στη Σερβία περίπου 40.000 ξένοι από τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και τη Βοσνία.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2021, 06:28