Χωρίς σοβαρά προβλήματα διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στη Σερβία.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, μέχρι τις 10.00 τοπική ώρα (11.00 ώρα Ελλάδος) η προσέλευση στις κάλπες ανήλθε στο 9,09%, ποσοστό που είναι μικρότερο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με εκείνο που καταγράφηκε την ίδια ώρα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκτιμήσεις όλων των αναλυτών συμφωνούν ότι η προσέλευση θα είναι χαμηλή και θα κυμανθεί γύρω στο 53%. Στο Κόσσοβο, στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, λειτουργούν 25 εκλογικά τμήματα υπό την επίβλεψη του ΟΑΣΕ. Στους σερβικούς εκλογικούς καταλόγους στο Κόσσοβο είναι εγγεγραμμένοι 107.958 πολίτες. Στη Σερβία δικαίωμα ψήφου έχουν 6,7 εκατομμύρια πολίτες. Στις σημερινές εκλογές 250 έδρες στη Βουλή διεκδικούν 19 κόμματα και πολιτικοί συνδυασμοί. Το όριο για την είσοδο στη βουλή είναι 5%, ενώ για τα μειονοτικά κόμματα δεν ισχύει κανένα όριο.

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την αυτοδυναμία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα αποσπάσει άνετη νίκη λαμβάνοντας ποσοστό 42,5%. Ο πολιτικός συνδυασμός των Σοσιαλιστών (SPS-PUPS-JS) του οποίου ηγείται ο σημερινός πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς φέρεται να λαμβάνει το 13,1% των ψήφων.

Ακολουθούν, το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) με 7,5%, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDS) του πρώην προέδρου Μπόρις Τάντιτς με 7,2% και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα με 6,6%. Κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται επίσης το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) και οι Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας (URS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν δύο ώρες αργότερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης