Η αντίστροφη μέτρηση για να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έχει ξεκινήσει και οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Σημειώνεται πως σ΄αυτή την αναμέτρηση «μάχη» για να κατακτήσουν μια θέση στη γαλλική Βουλή δίνουν 7.877 υποψήφιοι σε 577 περιφέρειες.

Μικρή η συμμετοχή των πολιτών

Οι Γάλλοι δεν έδειξαν ιδιαίτερα θερμή στήριξη στην εκλογική διαδικασία καθώς μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής η συμμετοχή τους ανερχόταν στο 19,24% σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα δείχνουν πως ο νέος πρόεδρος θα επικρατήσει με υψηλό ποσοστό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αντίστοιχο ποσοστό των εκλογών του 2012 ανήρθε στο 21,06%.



Ψήφισαν Μακρόν- Λεπέν

Το μεσημέρι της Κυριακής ψήφισε στο θέρετρο του Τουκέ (περιφέρεια Πα-ντε-Καλέ) ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν ακολουθούμενος από πλήθος υποστηρικτών του αλλά και κατοίκων της περιοχής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος με τη σύζυγό του λίγο πριν ψηφίσουν

Ο Εμανουέλ Μακρόν προσήλθε στο εκλογικό κέντρο φανερά ευδιάθετος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ και ψήφισε στο δημαρχείο χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους. 

Ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε πολλούς ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του, αντάλλαξε φιλιά με ορισμένους και δέχτηκε να φωτογραφηθεί μαζί τους.

Σημειώνεται πως στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε έρθει τρίτος στην περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ με ποσοστό 18,45%, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν (34,35%) και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,13%).

Γύρω στις 11.00 (ώρα Γαλλίας) ψήφισε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ. 

Η Λεπέν έφτασε στο εκλογικό κέντρο του Ενέν-Μπομόν συνοδευόμενη από
τον Στιβ Μπριουά, τον δήμαρχο της πόλης που προέρχεται από το κόμμα της.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους παραδέχτηκε ότι «υπάρχει κάποια κόπωση, μετά από τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, τις προκριματικές και τις προεδρικές» και συμπλήρωσε «οι άνθρωποι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, είναι σημαντικό».

Το 2012 η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κεμέλ καθώς δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Συγκεκριμένα στον πρώτο γύρο των προεδρικών έλαβε ποσοστό 41% στην περιφέρεια αυτή και στον δεύτερο 58%.

Τι προβλέπει το εκλογικό σύστημα;

Δύο γύρους εκλογικής αναμέτρησης όπου στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν κατά κανόνα οι δύο πρώτοι νικητές κάθε περιφέρειας από τον πρώτο.

Τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν τη διεξαγωγή του πρώτο γύρου των εκλογών δείχνουν πως ο νέος πρόεδρος θα επικρατήσει και μάλιστα με υψηλό ποσοστό. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους φέρεται πως μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας θα είναι σε θέση να διαθέτει άνετη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία η οποία θα του επιτρέψει να μεθοδεύσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ήδη εξαγγείλει.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο προκύπτει ένας γενικός μέσος όρος για τις επιδόσεις των κομμάτων στον πρώτο γύρο.

Έτσι έχουμε:

Κόμμα Μακρόν 29 %-30%
Ρεπουμπλικανοί ( κεντροδεξιά) 19 %- 22%
Μαρίν Λεπέν- Εθνικό Μέτωπο 17%- 18%
Αριστερά – Μελανσόν 11-12%
Σοσιαλιστές 8%

Πρόβλεψη για την κατανομή των εδρών

Σύμφωνα με την Ipsos Sopra Steria η τελική πρόβλεψη για την κατανομή των εδρών μετά και τους δύο γύρους έχει ως εξής:

-Κόμμα Μακρόν με απόλυτη πλειοψηφία και 385 έως 415 έδρες.
-Οι Ρεπουμπλικανοί της κεντροδεξιάς από 105 έως 125 έδρες.
-Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν από 5 έως 15 έδρες.
-Σοσιαλιστές Πράσινοι και άλλοι κεντροαριστεροί από 25 έως 35 έδρες.
-Αριστερά του Μελανσόν με Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας από 12 έως 22 έδρες.
-Άλλοι, από 3 έως 7 έδρες.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης