Ο ένας μετά τον άλλον, Ευρωπαίοι ηγέτες και κορυφαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την οριστική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, για την υπογραφή της νέας συνθήκης πυρηνικού αφοπλισμού (START).

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή του, που αναγνώστηκε στα διεθνή ΜΜΕ από τον εκπρόσωπό του, Μάρτιν Νεσίρσκι: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Είναι ένα σημαντικό βήμα στις διεθνείς προσπάθειες, για να προωθηθεί ο πυρηνικός αφοπλισμός και να καταλήξει ο κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει προσωπικά τους προέδρους των δύο χωρών, Μπαράκ Ομπάμα και Νμίτρι Μεντβέντεφ, που ανέλαβαν τη «μεγάλη αυτή ευθύνη» και θεωρεί ότι η νέα συμφωνία «θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη διάσκεψη που θα γίνει τον Μάιο στη Νέα Υόρκη για τη νέα συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε επίσης προσωπικά τους ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας, έκανε λόγο για «ιστορική» συμφωνία:

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο θετικό μήνυμα, για τις ευρωπαϊκές προσπάθειές μας στον αγώνα κατά της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, από τις σημερινές πληροφορίες που αναφέρονται σε συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για μια νέα συνθήκη START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, δήλωνε για τη νέα συνθήκη: «Η ιστορική σημερινή συμφωνία θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω μειώσεις. Όταν θα είναι χρήσιμο, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συμπεριλάβει το πυρηνικό του οπλοστάσιο σε μια μελλοντική πολυμερή διαδικασία αφοπλισμού».

Και πρόσθεσε: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αδράξει τώρα αυτήν την ευκαιρία για την επόμενη διάσκεψη της ΤNP (Συνθήκη για την μη διάδοση των πυρηνικών) και πέρα από αυτήν. Αυτό απαιτεί μια συνεχή προσπάθεια από όλα τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα ενόψει της πλήρους εξάλειψής τους. Αυτό απαιτεί συντονισμένη δράση από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση χωρών όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, που προσπαθούν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα κατά παράβαση των δεσμεύσεών τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης