Την οργή των ιδιοκτητών των μέσων ενημέρωσης της Αυστραλίας έχει προκαλέσει το νέο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση Γκίλαρντ, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα έχει αρμοδιότητα να επιβλέπει το «επίπεδο» των ΜΜΕ, αλλά και να ελέγχει τυχόν συγχωνεύσεις και εξαγορές τους.

Αν ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο, είναι πιθανόν να σηματοδοτήσει σημαντικές αλλαγές στην ιδιοκτησία καναλιών της χώρας, των οποίων η συνολική αξία ανέρχεται σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τις προαλειφόμενες αλλαγές φαίνεται να φωτογραφίζεται εμμέσως σε πρώτη φάση και να θίγεται ιδιαίτερα το συγκρότημα «News» του Ρούπερτ Μέρντοκ, που φυσικά είναι αυτό που αντιδρά και πιο έντονα. Σύμφωνα με την ηγεσία του συγκροτήματος, «η κυβέρνηση επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο, τη φίμωση και τον στραγγαλισμό των μέσων ενημέρωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι «το νομοσχέδιο σκοπίμως είναι τόσο εξωφρενικό, ώστε να καταψηφιστεί» και η κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι προσπάθησε να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στη Βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης