Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Ένας ιός το 1993 σήμανε το τέλος της πρώτης δημοκρατίας στην Ιταλία με την έναρξη της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια» και την παρακμή των ιστορικών κομμάτων, όπως οι Χριστιανοδημοκράτες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ένας άλλος ιός σήμερα απειλεί όχι μόνο μία από τις πιο αδύναμες κυβερνήσεις της ιταλικής ιστορίας, αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της Ιταλίας που αντιπροσωπεύει η Λομβαρδία και το Βένετο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βάθος, το όνομα του Mario Draghi, πρώην νούμερο ένα της ΕΚΤ, που κυκλοφορεί επιμελώς, δεδομένης της ανεπάρκειας του πολιτικού και κοινωνικού μοντέλου που εκπροσωπείται από τους εκπροσώπους των Μ5.

Ο κορωνοϊός, χωρίς αμφιβολία είναι μια περίπλοκη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μετρά  6.500 μολύνσεις. Αντιμετωπίστηκε κατά προσέγγιση και ερασιτεχνικά από το Palazzo Chigi, με αποτέλεσμα τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου να διαρρεύσει κάποιος το διάταγμα στα μέσα ενημέρωσης  που έκλεισε τη Λομβαρδία και το Βένετο, με εκατοντάδες πολίτες να σπεύδουν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς για να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στον νότο και να αποφύγουν να μπουν σε καραντίνα.

Το διάταγμα δεν μοιράστηκε στους κυβερνήτες και στους νομάρχες, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου να μην έχουν την εντολή να το εφαρμόσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ο Υπουργός Εσωτερικών Lamorgese και ο Υπουργός Εξωτερικών Di Maio δεν έχουν πει καμιά λέξη για αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το διάταγμα καθόριζε ότι τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια θα μπορούσαν να γίνουν πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Αθλητισμού Vincenzo Spadafora ενημέρωσε τη Lega Calcio να σταματήσει το πρωτάθλημα. Είναι όμως ο υπουργός μέρος αυτής της κυβέρνησης ή μήπως περάσε τυχαία όταν γράφτηκε το διάταγμα;

Επιπλέον, οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι που εργάζονται στη Λομβαρδία και στο Βένετο θα μπορούν να εισέλθουν στην κόκκινη ζώνη μόνο με μια απλή δήλωση. Στο Βένετο, επιπλέον, ο κυβερνήτης Luca Zaia ανακοινώνει ότι οι μολύνσεις έχουν πέσει κάτω από το 1%. Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση έκλεισε το Βένετο όπου ίσως τα προληπτικά μέτρα ήταν πραγματικά αποτελεσματικά;

Ένα πρωτοφανές χάος. Πριν από μία εβδομάδα λέγεται ότι ο ιός ήταν λίγο περισσότερο από μια γρίπη και ότι δεν υπήρχε λόγος πανικού. Σήμερα ο πρωθυπουργός λέει ότι είναι καλύτερο να μένουμε σπίτι για να αποτρέψουμε την αύξηση των λοιμώξεων στον Νότο, όπου οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης είναι λιγότερο αποδοτικές από ό, τι στον Βορρά. Αλλά το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ρώμη και στο Μιλάνο παρατηρήθηκαν διάφορες σκηνές, με πολλούς νέους να γεμίζουν το Navigli ή το Ponte Milvio. Μπορούν και αυτοί και οι οικογένειές τους να διατρέξουν κίνδυνο;

Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας στην επικοινωνία,  υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας σχετικά με τον ιό.  Παράλληλα λείπει η θεσμική ψυχραιμία από εκείνους που θα έπρεπε να έχουν και θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα καλύτερα.

Υπάρχουν πολλές φήμες ότι ο Mario Draghi τίθεται υπό αμφισβήτηση για την περίοδο ανασυγκρότησης, με τον πρώην υπ ‘αριθμόν ένα από το Πολιτικό Προσωπικό, Guido Bertolaso που θα ήταν χρήσιμος, ακόμη και σήμερα, ως έκτακτος Επίτροπος για τον Covid19.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης