Το πλοίο «Enterprise» του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού ανακάλυψε και χαρτογράφησε ένα υποθαλάσσιο «Grand Canyon» χρησιμοποιώντας καινοτόμο τεχνολογία. Η χαράδρα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια 9μηνης αποστολής με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των νερών ανατολικά του Σουέζ.

Η χαράδρα βρίσκεται στα ανοιχτά του λιμανιού της πόλης Σαφάγκα στην Αίγυπτο. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από ένα πρωτοποριακό βαθύμετρο πολλαπλών ακτινών, που τοποθετήθηκε στο πλοίο προκειμένου να πραγματοποιήσει μετρήσεις και να χαρτογραφήσει τον πυθμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βαθύμετρα χρησιμοποιούν ηχητικούς παλμούς για να προσδιορίσουν το βάθος του πυθμένα, καταγράφοντας τη διαφορά μεταξύ της εκπομπής και της λήψης του παλμού, λαμβάνοντας παράλληλα υπ’ όψιν τη γνωστή ταχύτητα διάδοσης του ήχου μέσα στο νερό.

Τα υδρογραφικά βαθύμετρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφαλή πλοήγηση, ενώ συνήθως χρησιμοποιούν έναν παλμό υψηλής συχνότητας και έναν χαμηλής. Το συγκεκριμένο βαθύμετρο του «Enterprise» χρησιμοποιεί πολλαπλούς παλμούς ταυτόχρονα, γεγονός που αυξάνει την ακρίβειά του. «Αυτά τα χαρακτηριστικά που καταγράψαμε είναι πιθανό να αποτελούν αποτέλεσμα αρχαίων ποταμών που διέτρεχαν τα πετρώδη στρώματα χιλιετίες, προτού η Ερυθρά Θάλασσα πλημμυρίσει» δήλωσε ο Ντέρεκ Ρέι, διοικητής του «Enterprise».

«Κάποια από αυτά τα υδάτινα σώματα μπορεί να είναι νεαρότερα και να βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία δημιουργίας από υποβρύχια ρεύματα. Οδηγούμενα από ανέμους και παλιρροϊκά ρεύματα, εκρέουν σε αυτήν την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και χαράσσουν την πορεία τους μέσα από τα μαλακά καθιζήματα, προτού εκτραπούν από το σκληρότερο βραχώδες υπόστρωμα του βυθού. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η χαράδρα να είναι αποτέλεσμα συνδυασμού των δύο αυτών σεναρίων. Μπορούμε, όμως, να πούμε με σιγουριά ότι αυτή είναι η κοντινότερη ματιά που θα έχουμε ποτέ σε αυτό το εντυπωσιακό θέαμα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν επιστρέψει στη βάση του στο Ντέβονπορτ το καλοκαίρι, το «Enterprise» θα παραμείνει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να ενημερώσει μερικούς από τους παραπάνω από 3.300 ναυτικούς χάρτες που εκδίδονται από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και χρησιμοποιούνται από ναυτικούς σε όλο τον κόσμο.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης