Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Κομισιόν και την ιταλική κυβέρνηση εξαιτίας του αυξημένου δημοσιονομικού ελλείμματος που προβλέπει το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού κυριαρχεί στα σχόλια του γερμανικού Τύπου.
Σχολιάζοντας τη «μάχη με τη Ρώμη», όπως τη χαρακτηρίζει, η «Süddeutsche Zeitung» εκτιμά ότι «η Ε.Ε. δεν είναι άσχημα προετοιμασμένη. Μπορεί να θεωρήσει ότι η πολιτική της κυβέρνησης στη Ρώμη σε ό,τι αφορά στα χρέη θα ωθήσει τα επιτόκια δανεισμού τόσο ψηλά, ώστε δεν θα είναι πια βιώσιμα για την Ιταλία. Μπορεί, επίσης, να θεωρήσει ότι τότε η πλειονότητα των Ιταλών θα αντιληφθεί πόσο ανεύθυνα κυβερνούν οι λαϊκιστές. Επιπλέον, η Ευρωζώνη είναι πιο σταθερή από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης».
Παρά τα εφόδια που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε., η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι η αντιπαράθεση με την ιταλική κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά επιζήμια για την Ευρώπη και εξηγεί: «Μετά την ελληνική κρίση, το δημοψήφισμα για το Brexit και τη διαμάχη για το προσφυγικό, ανοίγει ακόμη ένα μέτωπο. Όμως, η Ιταλία είναι απαραίτητη για να κρατηθεί ενωμένη η Ε.Ε. Και κάθε Ευρωπαίος εύχεται στους Ιταλούς να σημειώσουν σύντομα επιτυχίες στα πεδία της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. εμφανίζεται ανοιχτή στον διάλογο όσον αφορά στη δημιουργία νέου χρέους. Ωστόσο, μια ριψοκίνδυνη οικονομική πολιτική, η οποία αυξάνει τις κοινωνικές δαπάνες, όμως δεν μεριμνά για μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά στις υποδομές, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, την παιδεία, δεν επιτρέπεται να την αποδεχθεί η Ευρώπη».
«Χαστούκι για την Ε.Ε.» χαρακτηρίζει την όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες η «Handelsblatt». Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ σχολιάζει ότι η αδιαφορία της ιταλικής κυβέρνησης για τα όσα προβλέπει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης «είναι κάτι το πρωτοφανές, το οποίο προξενεί ανησυχία ότι κι άλλες χώρες που έχουν επίσης δεχθεί προειδοποιήσεις από την Κομισιόν θα πάρουν παράδειγμα από την Ιταλία -αυτό δεν είναι καλό σημάδι για την Ευρώπη εν όψει των ευρωεκλογών τον ερχόμενο Μάιο».

Η «Handelsblatt» παρατηρεί ότι οι Ιταλοί δεν θα αργήσουν να αισθανθούν τις επιπτώσεις της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνησή τους «στο πορτοφόλι τους. Μια πρόγευση για αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει έδωσαν αμέσως μετά το οριστικό ”όχι” από τη Ρώμη […] οι αγορές. Τα σπρεντ για τα ιταλικά ομόλογα αυξήθηκαν και πάλι. Οι επενδυτές είναι νευρικοί. Μια βελτίωση της κατάστασης δεν είναι ορατή».

Πηγή: DW

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης