Ο Χένρικ της Δανίας, Γάλλος αριστοκράτης, λάτρης της αμπελουργίας και της ποίησης, πέθανε χθες βράδυ σε ηλικία 83 ετών χωρίς ποτέ να φορέσει το βασιλικό στέμμα μετά τον γάμο του με τη διάδοχο του θρόνου της Δανίας Μαργκρέτε.

Ο Ανρί Μαρί Αντρέ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1934 στην Ταλάνς, κοντά στο Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Ο κόμης παντρεύτηκε τον Ιούνιο του 1967 τη διάδοχο του θρόνου της Δανίας Μαργκρέτε, η οποία ενθρονίστηκε τον Ιανουάριο του 1972. Χθες βράδυ έσβησε στον πύργο του Φρέντενσμποργκ, τη βασιλική κατοικία βορείως της Κοπεγχάγης, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του και τους δυο γιους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την 1η Ιανουαρίου 2016, ο Χένρικ είχε συνταξιοδοτηθεί και κατά συνέπεια απελευθερωθεί από τα επίσημα καθήκοντά του τα οποία εκπλήρωνε ανάλογα με τις διαθέσεις του: μερικές φορές έδειχνε να πλήττει φοβερά, άλλοτε κατσούφιαζε σαν παιδί αν δεν είχε λάβει πρόσκληση.

«Οι αντιφάσεις σημάδεψαν την ιστορία του στη Δανία και τη σχέση του με τον λαό της Δανίας», σύμφωνα με τη βιογράφο του Στεφανί Σιρίγκ.

Τον Απρίλιο του 2015, στους εορτασμούς των 75ων γενεθλίων της βασίλισσας είχε δηλώσει ασθένεια, αλλά μερικές ημέρες αργότερα εθεάθη στη Βενετία, προκαλώντας τον χλευασμό και την αγανάκτηση του Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρυσι το καλοκαίρι ο πρίγκιπας είπε δημόσια ότι δεν θα ήθελε να ταφεί δίπλα στη σύζυγό του στη βασιλική νεκρόπολη του Καθεδρικού Ναού του Ροσκίλντε, όπως κατά παράδοση κάνουν τα βασιλικά ζευγάρια. Καθώς δεν είχε λάβει τον τίτλο και τα καθήκοντα που επιθυμούσε, έλεγε ότι στη ζωή δεν ήταν ίσος με τη σύζυγο του και συνεπώς δεν ήθελε να είναι ούτε στον θάνατο. Στην αναγγελία του θανάτου του, τα Ανάκτορα δεν ανέφεραν που θα ταφεί.

Ο Ανρί ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Ινδοκίνα, όπου ο πατέρας του διοικούσε τις οικογενειακές φυτείες. Ο πόλεμος έδιωξε οριστικά την οικογένεια από το Βιετνάμ, παρότι ο Ανρί θα επιστρέψει για να περάσει τις εξετάσεις για το μπακαλορεά στο Ανόι.

Μετά τις σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες, στη βιετναμέζικη και στην κινεζική γλώσσα, αρχίζει τη διπλωματική του καριέρα. Υπηρετώντας ως Γραμματέας στην πρεσβεία της Γαλλίας στο Λονδίνο, ο Ανρί γνωρίζει τότε διάδοχο του θρόνου Μαργκρέτε.

Με τον γάμο του, αλλάζει το όνομά του, αποποιείται τη γαλλική υπηκοότητα για να γίνει Δανός, παύει να είναι καθολικός αφού ασπάζεται τον προτεσταντισμό. Κυρίως όμως αποδέχεται να ακολουθεί τα βηματα της Μαργκρέτε, την οποία λατρεύουν οι Δανοί.

«Δέχομαι να παίξω το παιχνίδι. Ωστόσο είναι πολύ σκληρό για έναν άνδρα να μην θεωρείται ίσος με τη σύζυγό του», παραδέχεται στα απομνημονεύματά του στο βιβλίο «Destin oblige», που εκδόθηκαν το 1997.

Κρασί και Citroen

Ακόμη πιο σκληρό για τον «Γάλλο», λάτρη των ποιημάτων, των κρασιών που μυρίζουν ξύλο και του καλού φαγητού, ενσάρκωση της μεσογειακής αλαζονείας σε λουθηρανό έδαφος, ήταν το γεγονός ότι περάσε πολύς καιρός για να γίνει δεκτός στην σκανδιναβική κοινωνία.

«Οτιδήποτε έκανα, προκαλούσε επικρίσεις. Τα δανέζικα τα κουτσομίλαγα. Προτιμούσα το κρασί από την μπύρα, τις μεταξωτές κάλτσες από τις πλεκτές, τα Citroen από τα Volvo, το τένις από το ποδόσφαιρο. Ήμουν διαφορετικός» προσθέτει.

Το 1984, δώδεκα χρόνια μετά την ενθρόνιση της συζύγου του, ο πρίγκιπας Χένρικ λαμβάνει την πρώτη του ιδιοκτησία, την οποία του εκχωρεί η βασίλισσα από την περιουσία της.

Περίπου 13 χρόνια αργότερα, αντικαθιστά για πρώτη φορά τη βασίλισσα που ασθενεί, σε μια επίσκεψη στη Γροινλανδία.

«Ήμουν στην πρώτη γραμμή. Δεν ήμουν πια η σκιά, ο δεύτερος, η σιλουέτα, ο κλόουν, το σκυλάκι» εξηγούσε στη συνέχεια χαμογελώντας.

Το 2002, νέο δράμα: η βασίλισσα Μαργκρέτε έχει γρίπη και ζητεί από τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ να την αντικαταστήσει στην τελετή της ανάγνωσης των ευχών.

Αμέσως ο βασιλικός σύζυγος φεύγει οργισμένος από την Κοπεγχάγη για το καταφύγιό του, τον αγαπημένο του αμπελώνα στην περιοχή Λοτ της νότιας Γαλλίας.

Ο Χένρικ, ο οποίος ήταν και γλύπτης, εξέδωσε ποιητικές συλλογές, μερικές από τις οποίες εικονογραφήθηκαν από τη σύζυγο του Μαργκρέτε, ζωγράφο και εικαστικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Δανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Χένρικ, σύζυγος της βασίλισσας Μαργκρέτε

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης