Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής σε δημοσιοποίηση εγγράφων που σχετίζονται με την έρευνα του ιδιωτικού «server» που χρησιμοποιήθηκε από τη Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να διασφαλιστεί -όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση- η μέγιστη δυνατή διαφάνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δημοκρατική προεδρική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον ελέγχεται, καθώς φαίνεται να έστειλε διαβαθμισμένη απόρρητη πληροφορία, μερικούς μήνες μετά την αποχώρησή της από το Υπουργείο Εξωτερικών (στις 29 Μαΐου του 2013), με ηλεκτρονικό μήνυμα σε ομάδα κορυφαίων διπλωματών, αναφορικά με το «123 Deal» με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μία αποκάλυψη που ίσως, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα αμερικανικών εκλογών, δημιουργήσει πρόβλημα στην προεδρική εκστρατεία της!

Το FBI προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα, καθώς συμπεριέλαβε στο μνημόνιο του πορίσματος της έρευνας και «ευαίσθητες συνομιλίες» της, κάτι που προβλέπεται άλλωστε και από τον αμερικανικό «νόμο περί Ελευθερίας κοινοποίησης Πληροφοριών» σε ειδικές περιστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και το δελτίο Τύπου του FBI είναι λακωνικό, τα ίδια τα έγγραφα απεικονίζουν κατά τρόπο ανεξίτηλο τη Δημοκρατική προεδρική υποψήφια ως ανέντιμη, καθώς η ίδια σε συνομιλία που είχε με το FBI ισχυρίζεται ότι δεν είχε καταλάβει με ακρίβεια πώς δούλευε το σύστημα ταξινόμησης απόρρητων πληροφοριών, του γραφείου στο οποίο εργαζόταν για δύο χρόνια. «Δήλωνε άγνοια για ένα μέρος ενός υπερευαίσθητου Ειδικού Προγράμματος Access ή SAP», σύμφωνα με τον Οbserver.

Μάλιστα, όταν ζητήθηκε από την υπηρεσία που διενήργησε την έρευνα να δώσει ένα παράδειγμα σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να γίνεται η ταξινόμηση των εμπιστευτικών εγγράφων, η κα Κλίντον έδινε την εντύπωση ότι δεν γνώριζε καν ποια ήταν η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί. 

Στο μεταξύ, άγνοια δήλωνε σύμφωνα με το ΝΒC και για τον ηλεκτρονικό κατάλογο με το γράμμα «C» που, όπως είπε, δεν ήξερε ότι σημαίνει «απόρρητα» και γι’ αυτό έσβησε κάποιους από αυτούς τους φακέλους, όπως ανέφερε στους ερευνητές.  

Αυτά είναι και τα καλά νέα πάντως για την κα Κλίντον, καθώς, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, η διαγραφή κάποιων εκ των «emails» που διαπιστώθηκε ότι έγινε από πλευράς Κλίντον, «δεν έγινε σκόπιμα αλλά από απροσεξία». 

Διότι η μετάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών αποτελεί με βάση τον ομοσπονδιακό νόμο «βαρύ ποινικό αδίκημα», όταν αφορά σε εθνικές αμυντικές πληροφορίες. Πρόκειται για τον νόμο «Code 18», τμήμα 1001. Όμως, αυτή η περίπτωση θα εξεταζόταν μόνο εάν αποδεικνυόταν πως οι εξηγήσεις που έδωσε στο FBI η κα Κλίντον δεν ήταν αληθείς.

Ωστόσο, η διαμάχη για τον ιδιωτικό «server» της Κλίντον και η διαγραφή στο μεταξύ περίπου του ήμισυ των μηνυμάτων από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της, επειδή δικηγόροι της επικαλέστηκαν δεδομένα προσωπικής φύσεως, έχουν δημιουργήσει μεγάλη καχυποψία στο αντίπαλο στρατόπεδο εν όψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της, κάτι που θέλει να εκμεταλλευτεί ο αντίπαλός της και συνδιεκδικητής της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Το μνημόνιο που συνοψίζει περισσότερες από τρεις ώρες δραστηριοτήτων και συνδιαλέξεων της Δημοκρατικής προεδρικής υποψήφιας, όταν ήταν γραμματέας του κράτους, αποτελείται από μια έκθεση περίπου 100 σελίδων.

Θυμίζουμε ότι το όλο ζήτημα αποκαλυπτόταν στις 29 Μαΐου 2016, όταν ο χρήστης του Facebook Φρανκ Χούγκεναρντ δημοσίευε έναν σύνδεσμο στη «Huffington Post» που οδηγούσε σε ένα άρθρο με τίτλο: «Η Χίλαρι Κλίντον θα κατηγορηθεί για ομοσπονδιακό εκβιασμό» (και παρέπεμπε σε ένα σχετικό άρθρο γι’ αυτό). Οι ισχυρισμοί προκάλεσαν σάλο, αλλά λίγα λεπτά μετά η ανάρτηση αυτή εξαφανίστηκε. Λίγο αργότερα κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο αυτό, της 30ης Μαΐου 2016, έβγαινε ένα μήνυμα λάθους…

Σύμφωνα πάντως με όλες τις ενδείξεις, δεν φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα για τη Χίλαρι Κλίντον, αφού από την έρευνα δεν προέκυψε το παραμικρό στοιχείο εναντίον της και δεν μπορεί έτσι να στοιχειοθετηθεί υπόθεση στο δικαστήριο.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης