Ο πρώην πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα όδευε προς άνετη νίκη μετά τη χθεσινή εσωκομματική ψηφοφορία στους κόλπους του συντηρητικού συνασπισμού Alianza για την ανάδειξη του υποψηφίου του εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Με το 93% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο 67χρονος Πινιέρα -ο υποψήφιος τον οποίο προτιμούν οι επενδυτές εντός κι εκτός της χώρας και πρόεδρος της Χιλής από το 2010 έως το 2014- εξασφάλιζε το 57% της προτίμησης των μελών και των υποστηρικτών της Alianza που συμμετείχαν στη διαδικασία, σύμφωνα με την ανεξάρτητη υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διοργάνωση των εκλογών στη χώρα, τη SERVEL.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πινιέρα κατήγαγε, αν το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιωθεί οριστικά, μια αποφασιστική νίκη έναντι του δεξιού λαϊκιστή Μανουέλ Χοσέ Οσανδόν και του φιλελεύθερου Φελίπε Καστ, που συγκέντρωναν το 28% και το 15% των ψήφων αντίστοιχα.

«Νομίζω ότι ο Πινιέρα είχε μια πολύ καλή επίδοση. Συγκέντρωσε διπλάσιο ποσοστό από τον Οσανδόν» σημείωσε ο Κένεθ Μπάνκερ, αναλυτής και καθηγητής του Universidad Central. Ωστόσο, θα ήταν καλό «να οικοδομήσει γέφυρες στο δεύτερο μέρος της εκστρατείας του» πρόσθεσε.

Επίσης, χθες διεξήχθη η εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψήφιου του αριστερού συνασπισμού Frente Amplio (Ευρύ Μέτωπο), με τη δημοσιογράφο Μπεατρίς Σάντσες να κερδίζει με άνεση τον κοινωνιολόγο Αλμπέρτο Μαγιόλ, όπως αναμενόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χθεσινά αποτελέσματα σημαίνουν ότι πλέον οι υποψήφιοι για την προεδρία της Χιλής μειώθηκαν στους τέσσερις. Η καθαρή νίκη του Πινιέρα αναμένεται ότι θα ικανοποιήσει αρκετούς επιχειρηματίες στη χώρα, ειδικά εκείνους που κατηγορούν την κυβέρνηση της κεντροαριστερής Μισέλ Μπατσελέτ ότι δημιούργησε κλίμα αβεβαιότητας.

Η προεδρία του Πινιέρα, παρά την ταχεία οικονομική ανάπτυξη που πιστώθηκε ο συντηρητικός πολιτικός, σημαδεύτηκε από το μαζικό κίνημα των φοιτητών που απαιτεί μια εκ βάθρων εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο τρόπος που είχε αντιδράσει η κυβέρνησή του είχε εξοργίσει πολλά κοινωνικά κινήματα, τα οποία συνεχίζουν να του εναντιώνονται.

Στην επινίκια ομιλία του ο Σεμπαστιάν Πινιέρα διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «θέλουμε να οικοδομήσουμε μια δικαιότερη Χιλή».

Η συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία του Alianza ξεπέρασε τις προσδοκίες του 1 εκατομμυρίου ψήφων. Στη διαδικασία του Frente Amplio καταμετρήθηκαν πολύ λιγότερες, περίπου 300.000.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της CEP η οποία είχε δημοσιευθεί τον Ιούνιο, ο Πινιέρα είναι ο επικρατέστερος νικητής στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς συγκεντρώνει το 24% της πρόθεσης ψήφου. Ο πρώην δημοσιογράφος Αλεχάντρο Γκιγιέ, υποψήφιος της κεντροαριστερής συμμαχίας Nueva Mayoría (Νέα Πλειοψηφία), που δεν διεξήγαγε εσωκομματική διαδικασία, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 13%.

Η Σάντσες ακολουθεί με ποσοστό 5%, ενώ η Καρολίνα Γκόικ του κεντρώου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος συγκεντρώνει ένα 2%.

Η Μπατσελέτ δεν μπορεί βάσει του Συντάγματος της Χιλής να διεκδικήσει μια συναπτή θητεία στην προεδρία.

Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, όπως προεξοφλούν οι περισσότεροι αναλυτές, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος, τον Δεκέμβριο. Αυτή η αναμέτρηση ενδέχεται να είναι όμως πολύ πιο αμφίρροπη, ειδικά αν η διασπασμένη σήμερα αριστερά της Χιλής ενωθεί πίσω από έναν υποψήφιο.

Πηγή: AΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης