Επιθεωρητές της Αστυνομίας στην Αργεντινή ανακάλυψαν 43 αυτοκίνητα «Ford Falcon», τα οποία πιστεύουν πως χρησιμοποιούνταν από τα τάγματα θανάτου για τις απαγωγές πολιτικών αντιφρονούντων στη διάρκεια του «Βρώμικου Πολέμου» (1976-1983), επισημαίνεται σε δικογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο συγκεκριμένος τύπος αυτοκινήτου έχει συνδεθεί άμεσα με τις εξαφανίσεις Αριστερών στη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος όταν και έχασαν τη ζωή τους περίπου 30.000 άνθρωποι.

Τα σκουριασμένα Φορντ, καλυμμένα από σκόνη, τα οποία παρέμεναν αχρησιμοποίητα για πάνω από 30 χρόνια, βρέθηκαν σε μια αποθήκη στη ναυτική βάση Πουέρτο Μπελγκράνο, κοντά στην πόλη Μπαΐα Μπλάνκα, στην επαρχία του Μπουένος Άιρες. Οι ερευνητές θα αναζητήσουν ίχνη αίματος, τρίχες ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που ενδεχομένως συνδέει τα οχήματα με τον «Βρώμικο Πόλεμο», στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ομοσπονδιακής έρευνας για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό το μοντέλο αυτοκινήτου συνδέεται άμεσα με τις σκοτεινές πράξεις του στρατού, τις απαγωγές και τη μεταφορά αναρίθμητων ανθρώπων», επισημαίνεται μέσα στη δικογραφία.

Η Μίριαμ Λέγουιν, μια 54χρονη δημοσιογράφος η οποία είχε απαχθεί και μεταφερθεί με ένα «Φάλκον», χρώματος μπορντό, τη δεκαετία του ‘70, σχολίασε ότι η ανακάλυψη των αυτοκινήτων αποδεικνύει πως το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να αποκρύπτει στοιχεία, 30 χρόνια μετά την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος.

«Αν το ναυτικό κράτησε κρυμμένα αυτά τα 43 αυτοκίνητα σε σκοτεινή αποθήκη στρατιωτικής βάσης, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αποτελούν τεκμήρια για να συγκροτηθούν κατηγορίες εις βάρος κάποιων. Σε αντίθετη περίπτωση θα τα πούλαγαν», εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης