Η Γερουσία της Χιλής ενέκρινε χθες Δευτέρα την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία αρχικά προβλεπόταν να διεξαχθεί την Κυριακή, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, απόφαση που μένει να εγκριθεί από τη Βουλή.

Το κείμενο που ψηφίστηκε προβλέπει ότι η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα αναλάβει να καταρτίσει νέο Σύνταγμα, θα διεξαχθεί τη 15η και τη 16η Μαΐου και αναστέλλει την προεκλογική εκστρατεία μέχρι την 28η Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία εβδομάδα μετά την πρόταση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα να αναβληθεί η ψηφοφορία για πέντε εβδομάδες, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, το σχέδιο νόμου γι’ αυτό υποβάλλεται σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία αρκετά πιο μακρά από ό,τι προβλεπόταν.

Η αντιπολίτευση ασκεί πίεση στο περιθώριο της διαδικασίας να αυξηθούν τα ποσά που δαπανώνται για να προσφερθεί βοήθεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Η Γερουσία εντέλει υιοθέτησε το σχέδιο νόμου, συζητώντας παράλληλα νέα σειρά επιδομάτων και άλλων μορφών αρωγής. Ωστόσο οι τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο συνεπάγονται ότι θα επιστρέψει στη Βουλή για να λάβει οριστική έγκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η προστασία της υγείας και της ζωής των συμπατριωτών μας ήταν πάντα η πρώτη προτεραιότητά μας» δήλωνε ο πρόεδρος της Χιλής την 28η Μαρτίου, ενώ η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξαιρετικά σφοδρό, παρά την εντυπωσιακή πρόοδο της εκστρατείας μαζικής ανοσοποίησης.

Η λατινοαμερικανική χώρα των 33 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τελευταία αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, ξεπερνώντας συχνά τις 8.000 μολύνσεις ανά 24 ώρες, σημειώνοντας περισσότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος. Ο δείκτης πληρότητας των κλινών ΜΕΘ πλησιάζει το 95%. Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 κοντεύουν τους 23.700 επί συνόλου 1,03 εκατ. μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Παράλληλα η Χιλή, όπου σχεδόν το 90% του πληθυσμού τέθηκε εκ νέου υπό περιορισμό τις τελευταίες δέκα ημέρες, έχει καταφέρει να χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων τους σε κάπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Την 25η Οκτωβρίου 2020 οι πολίτες τάχθηκαν με δημοψήφισμα (79%) υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, κληροδοτήματος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Πέρα από τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, οι Χιλιανοί θα κληθούν επίσης να εκλέξουν τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης