Η Μπεατρίς Σάντσες, η υποψήφια του Ευρέος Μετώπου (Frente Amplio), ενός συνασπισμού κομμάτων της αριστεράς στη Χιλή, τάχθηκε τη Δευτέρα υπέρ του κεντροαριστερού υποψήφιου για την προεδρία Αλεχάντρο Γκιγιέ αλλά κυρίως εναντίον του συντηρητικού υποψήφιου, του μεγιστάνα Σεμπαστιάν Πινιέρα, ενόψει του δεύτερου γύρου της αναμέτρησης, την επόμενη εβδομάδα.

Η Σάντσες εξήγησε ότι μια καταγγελία του Πινιέρα περί του νοθείας εναντίον του στον πρώτο γύρο την ώθησε να αλλάξει στάση και να αποφασίσει να μην παραμείνει σιωπηλή ενόψει του δεύτερου γύρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό ξεπέρασε τα όρια και αποφάσισα σήμερα (…) να ψηφίσω εναντίον του Σεμπαστιάν Πινιέρα», είπε η Μπεατρίς Σάντσες στους δημοσιογράφους. «Η δική μου ψήφος θα πάει στον Αλεχάντρο Γκιγιέ».

Το να ψηφίσουν οι υποστηρικτές της Σάντσες τον Γκιγιέ θεωρείται κρίσιμο στο στρατόπεδο του υποψηφίου της κεντροαριστεράς ώστε να έχει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει τον Πινιέρα. Η υποψήφια του Φρέντε Άμπλιο συγκέντρωσε το διπλάσιο από το ποσοστό που της έδιναν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις και έφθασε σε απόσταση δύο μονάδων από την ανατροπή κάθε πρόβλεψης και τη διεκδίκηση της προεδρίας με αντίπαλο τον Πινιέρα στον δεύτερο γύρο.

Δεν είναι όμως σαφές αν η αρκετά επιφυλακτική υποστήριξη που εξέφρασε η Σάντσες στον Γκιγιέ θα αρκέσει προκειμένου οι υποστηρικτές της να πάνε να ψηφίσουν τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς τη 17η Δεκεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρύ Μέτωπο δεν υποστήριξε δημόσια τον Γκιγιέ και του ζήτησε να δώσει διευκρινίσεις για πολλές από τις προτάσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πινιέρα, πρώην πρόεδρος της Χιλής (2010-2014), αναμενόταν με βάση τις δημοσκοπήσεις ότι θα κέρδιζε με ευκολία τις φετινές εκλογές, αλλά η επίδοσή του στον πρώτο γύρο χαρακτηρίστηκε απογοητευτική από πολλούς πολιτολόγους.

Τη Δευτέρα, ο Πινιέρα δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής ραδιοφωνικού δικτύου της Χιλής πως ψηφοφόροι του κατήγγειλαν πως κάποιες κάλπες είχαν σημαδευτεί στον πρώτο γύρο και ότι θα στείλει περισσότερους εκλογικούς αντιπροσώπους του κόμματός του στα εκλογικά κέντρα στον δεύτερο γύρο.

Η εκλογική επιτροπή της Χιλής αντέδρασε αμέσως, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έλαβε καμία απολύτως καταγγελία για τέτοιου είδους παρατυπίες, και η επίμαχη δήλωση του Πινιέρα επικρίθηκε έντονα από πολλούς.

Θα ήταν καλό «να δείχνουμε υπευθυνότητα» και «να μη δυσφημούμε τους δημοκρατικούς θεσμούς μας», σχολίασε δηκτικά η απερχόμενη κεντροαριστερή πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ μέσω Twitter.

Ο Πινιέρα επανήλθε στο θέμα αργότερα τη Δευτέρα σε μια απρογραμμάτιστη συνέντευξη κατά τη διάρκεια της οποίας διαβεβαίωσε ότι δεν αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά επανέλαβε πως πιστεύει ότι όντως κάλπες είχαν σημαδευτεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης