Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ καταδίκασε τη δολοφονία δύο φοιτητών στο Βαλπαραΐσο, έπειτα από μια διαδήλωση με αίτημα τη μεταρρύθμιση της παιδείας, και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή της θα κάνει τα πάντα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Καταδικάζω έντονα τη δολοφονία αυτή, πιστεύω ότι πρόκειται για μια πράξη εντελώς παράλογη, εντελώς αδικαιολόγητη και για τις οικογένειες, τους φίλους των θυμάτων, μια ανεπανόρθωτη απώλεια, μια οδύνη που δεν μπορεί να κατευναστεί», είπε η Μπατσελέτ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης στο Σαντιάγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διπλή δολοφονία, η οποία συγκλόνισε τη Χιλή, σημειώθηκε την Πέμπτη στο Βαλπαραΐσο, περίπου 120 χλμ. νότια του Σαντιάγο, όταν δύο φοιτητές έγιναν στόχος των πυρών ενός 20χρονου νεαρού, την ώρα που οι νεαροί διαδηλωτές ήθελαν να κάνουν αφισοκόλληση ή να ζωγραφίσουν γκραφίτι. Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία.

«Δεν υπάρχει χώρος για πράξεις παράλογες, μισαλλόδοξες και βάρβαρες στη Χιλή, η κυβέρνηση θα μετέλθει όλων των μέσων που έχει στη διάθεσή της για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη», πρόσθεσε η Μισέλ Μπατσελέτ.

Το βράδυ της Πέμπτης κάτοικοι του Βαλπαραΐσο άναψαν κεριά στη μνήμη του 18χρονου Εσέκιελ Μπορβαράν, πρωτοετή φοιτητή ψυχολογίας, και του 24χρονου Ντιέγο Γκουσμάν, μέλους της κομμουνιστικής νεολαίας, φοιτητή σε σχολή διοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θάνατοί τους βύθισαν στο πένθος την ημέρα διαδηλώσεων στο πλαίσιο του κινήματος που αξιώνει τα τελευταία χρόνια ποιοτικότερη και δωρεάν παιδεία. Προκάλεσαν επίσης αγανάκτηση μεταξύ των ακτιβιστών φοιτητών.

«Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από μας», έγραψε στο Twitter ο Τζόρτζο Τζάκσον, μέχρι πρότινος ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, που εξελέγη βουλευτής. Η δολοφονία «είναι ένα σύμπτωμα μιας άρρωστης και ατομικιστικής κοινωνίας, για την οποία ένας τοίχος αξίζει περισσότερο από τη ζωή δύο νέων ανθρώπων», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης