Εφετείο της Χιλής καταδίκασε σήμερα τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να αποζημιώσει τα τρία θύματα του ιερέα Φερνάντο Καραντίμα, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων.

Με την ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου, η Εκκλησία καλείται να πληρώσει 100 εκατομμύρια πέσος (περίπου 130.000 ευρώ) σε καθένα από τα θύματα του Καραντίμα, τον Χουάν Κάρλος Κρους, τον Χοσέ Άντρες Μουρίγιο και τον Τζέιμς Χάμιλτον. Και οι τρεις υποστήριζαν ότι ο ιερέας τους κακοποίησε πριν από δεκαετίας και ότι η Εκκλησία συγκάλυψε την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 88χρονος Καραντίμα, που σήμερα ζει σε γηροκομείο, κρίθηκε ένοχος το 20112 από δικαστήριο του Βατικανού για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων τις δεκαετίες του 1980 και 1990 και αποσχηματίστηκε. Δεν του είχε ασκηθεί δίωξη στη Χιλή επειδή τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Η Χιλή συγκλονίζεται εδώ και πολλούς μήνες από αλλεπάλληλα σκάνδαλα παιδεραστίας στους κόλπους της Εκκλησίας. Το περασμένο Σάββατο ο πάπας Φραγκίσκος έκανε δεκτή την παραίτηση του αρχιεπισκόπου του Σαντιάγο, καρδινάλιου Ρικάρντο Εζάτι, 77 ετών, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι κάλυπτε τους ιερείς σε βάρος των οποίων είχαν γίνει καταγγελίες. Ο Εζάτι είχε υποβάλει την παραίτησή του τον Μάιο του 2018, μαζί με τους υπόλοιπους 34 επισκόπους της Χιλής, όμως ο πάπας έχει κάνει δεκτές μέχρι στιγμής μόνο επτά παραιτήσεις.

Οι χιλιανές αρχές έχουν ερευνήσει μέχρι τώρα περίπου 120 καταγγελίες για υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται 167 αξιωματούχοι της Εκκλησίας ή υπάλληλοί της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης