Η επικράτεια της Χιλής δεν πρόκειται να γίνει ζήτημα οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τη Βολιβία, διεμήνυσε την Παρασκευή ο Χιλιανός υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρτο Αμπουέρο, δέκα ημέρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί του αιτήματος να της παραχωρηθεί πρόσβαση στη θάλασσα που έχει υποβάλει η Λα Πας.

«Έχουμε την ίδια άποψη με όλους τους υπουργούς Εξωτερικών της Χιλής: η κυρίαρχη επικράτειά μας είναι προστατευμένη και δεν θα γίνει αντικείμενο καμιάς διαπραγμάτευσης», τόνισε ο Αμπουέρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από μια συνάντησή του με πολλούς προκατόχους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν η Χιλή δεν υποχρεωθεί να διαπραγματευθεί για την κυρίαρχη επικράτειά της, αυτό θα είναι ένα πολύ άσχημο αποτέλεσμα για τον πρόεδρο (της Βολιβίας) Έβο Μοράλες», συνέχισε ο Αμπουέρο.

Η Βολιβία έχασε την πρόσβασή της στη θάλασσα μετά τον τετραετή πόλεμο στον οποίο είχε εμπλακεί με τη Χιλή το 1883. Είχε απολέσει τότε 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 400 χιλιόμετρα ακτών.

Έπειτα από έναν αιώνα και πλέον άκαρπων διαπραγματεύσεων, η Λα Πας κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τον Απρίλιο του 2013. Με αυτή αξίωνε η Χιλή να τερματίσει τον αποκλεισμό της και να παραχωρήσει πρόσβαση στη θάλασσα στη φτωχότερη χώρα της Νότιας Αμερικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο χώρες, οι οποίες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1978 εξαιτίας της διαφοράς αυτής, αναμετρώνται επίσης στη Χάγη για τη διένεξή τους για ένα ποτάμι: η Βολιβία εναντιώνεται στην εκμετάλλευση του Σιλάλα, που ρέει σε περιοχή στα σύνορα των δύο κρατών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης