Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες Παρασκευή στην πλατεία Ιταλίας, στο Σαντιάγο της Χιλής, επίκεντρο του κινήματος κοινωνικής αμφισβήτησης, για να διαδηλώσουν εναντίον των ανισοτήτων, όπου ξέσπασαν επεισόδια στα οποία ένας νεαρός τραυματίστηκε σοβαρά.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι εναντιώνονται στην κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομία, που τους απώθησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση, για να τους εμποδίσει να καταλάβουν την πλατεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κινητοποίηση έγινε λίγο καιρό πριν συμπληρωθεί η πρώτη επέτειος από την έναρξη των κινητοποιήσεων στη Χιλή, τη 18η Οκτωβρίου 2019.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, νεαρός έπεσε στον ποταμό Μαπότσο, πιθανόν καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από τα στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες έπεσε ο νέος στον ποταμό παραμένουν αδιευκρίνιστες. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο γιατί η κατάστασή του είναι σοβαρή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στην πλατεία Μπακεδάνο (σ.σ. άλλη ονομασία της πλατείας Ιταλίας) και για λόγους για τους οποίους διενεργείται έρευνα, ένα άτομο έπεσε στον ποταμό Μαπότσο από τη γέφυρα Πίο Νόνο», ανέφεραν μέσω Twitter οι Καραμπινιέροι, η αστυνομία της Χιλής, διευκρινίζοντας ότι την υπόθεση ερευνά εισαγγελέας.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι 16 πρόσωπα συνελήφθησαν και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των ταραχών στη Χιλή που ξέσπασαν πέρυσι και διήρκεσαν μήνες, με τους συμμετέχοντες να αξιώνουν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, έχασαν τη ζωή τους περίπου τριάντα άνθρωποι, ενώ χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν.

Δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες θα κληθούν εγκρίνουν ή να απορρίψουν την κατάρτιση νέου Συντάγματος, προς αντικατάσταση του σημερινού, που αποτελεί κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, θα διεξαχθεί την 25η Οκτωβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης