Χιλή: Προβάδισμα για τον υποψήφιο της Αριστεράς ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021, 05:00
Χιλή: Προβάδισμα για τον υποψήφιο της Αριστεράς ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών

Ο υποψήφιος της Αριστεράς για την προεδρία της Χιλής, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, προηγείται με διαφορά έναντι του υποψήφιου της άκρας Δεξιάς, του Χοσέ Αντόνιο Καστ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που θα διεξαχθεί τη 19η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε από την 23η ως την 26η Νοεμβρίου, ο κ. Μπόριτς, άλλοτε ηγέτης του φοιτητικού κινήματος, πρώην βουλευτής, 35 ετών, υποψήφιος της συμμαχίας της αριστεράς «Apruebo dignidad» («Εγκρίνω την αξιοπρέπεια»), οδεύει να κερδίσει τον δεύτερο γύρο με το 53,9%. Ο κ. Καστ, πρώην βουλευτής, δικηγόρος, 55 ετών, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (άκρα δεξιά), συγκεντρώνει από την πλευρά του το 31,2% των προθέσεων ψήφου.

Η έρευνα του ινστιτούτου Activa Research έγινε μέσω διαδικτύου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.518 πιθανών ψηφοφόρων. Το ποσοστό στατιστικού σφάλματος είναι ±2,5%.

Ο κ. Καστ, που δηλώνει πως θαυμάζει τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου και τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ υπερασπίζεται τη νεοφιλελεύθερη «οικονομική κληρονομιά» της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990), επικράτησε στον πρώτο γύρο, αλλά δεν εξασφάλισε το 50% συν μια ψήφο που απαιτείτο για να κερδίσει κατευθείαν. Συγκέντρωσε περί το 28%.

Ο κ. Μπόριτς έλαβε περί το 26%. Θεωρείται πως θα χρειαστεί να διευρύνει την εκλογική του βάση –προσελκύει περισσότερο τη νεολαία και τους κατοίκους των αστικών κέντρων– για να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο.

Τα οράματα των δύο υποψηφίων για το μέλλον της χώρας που κατατάσσεται πρώτη στον πλανήτη ως προς την παραγωγή του χαλκού δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 9,8% δεν έχει αποφασίσει ακόμη, ενώ το 4,9% δεν θα υποστηρίξει κανέναν από τους δύο υποψήφιους. «Ο κόσμος που ψήφισε άλλους υποψήφιους, εκτός από τους Καστ και Μπόριτς, ακόμη ζυγίζει τις επιλογές του», εκτίμησε η Βικτόρια Λεόν, αναλύτρια της Activa Research, μιλώντας στο CNN της Χιλής.

Γενικότερα, οι θετικές γνώμες είναι θεαματικά περισσότερες για τον κ. Μπόριτς (40,4%) από ό,τι για τον κ. Καστ (24,5%), σύμφωνα με την έρευνα.

Σημαντικός άγνωστος X της εκλογικής εξίσωσης είναι το τι θα επιλέξουν οι υποστηρικτές του φιλελεύθερου Φράνκο Παρίσι, που αναδείχθηκε απρόσμενα τρίτος στον πρώτο γύρο, εξασφαλίζοντας σχεδόν 14% των ψήφων.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021, 05:04