Χιλή: Πακέτο κοινωνικών μέτρων για να τερματίσουν οι ταραχές

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019, 07:40
Χιλή: Πακέτο κοινωνικών μέτρων για να τερματίσουν οι ταραχές

Πακέτο κοινωνικών μέτρων, προκειμένου να κατευναστεί η οργή του λαού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα. Εδώ και πέντε ημέρες μαίνονται οι διαδηλώσεις και οι ταραχές στους δρόμους της χώρας που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους.

Μέσω διαγγέλματος η κυβέρνηση ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις και μέτρα όπως: η  αύξηση της κατώτατης σύνταξης (20%) και το πάγωμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Πινιέρα αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή του επέδειξε «έλλειψη διορατικότητας» και ζήτησε «συγγνώμη» από τους συμπατριώτες του. Παραδέχτηκε ότι δεν είχε προβλέψει την κοινωνική έκρηξη που θα προκαλούσε η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο, του μεγαλύτερου της Λατινικής Αμερικής, που εξυπηρετεί περίπου τρία εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά.

Τα θύματα των κινητοποιήσεων

Σύμφωνα με την εισαγγελία, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων επιβολής της τάξης και 11 άλλοι σε πυρκαγιές και λεηλασίες, ιδίως σε πολυκαταστήματα. Η κυβέρνηση της Κολομβίας γνωστοποίησε ότι δύο από τους νεκρούς των επεισοδίων στη Χιλή ήταν Κολομβιανοί υπήκοοι, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τις Αρχές της Χιλής, τουλάχιστον 239 πολίτες έχουν τραυματιστεί, καθώς επίσης και 50 αστυνομικοί και στρατιωτικοί, ενώ 2.643 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΙΑΔ) υπογράμμισε ότι από τους τραυματίες οι 84 φέρουν τραύματα από πυροβόλα όπλα.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν την Τρίτη, καθώς χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, μιας μητροπολιτικής περιοχής 7,5 εκατ. κατοίκων, ενώ το Σαντιάγο πέρασε την τέταρτη συνεχόμενη νύχτα του με απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πολλοί από τους διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «η Χιλή ξύπνησε», χτυπώντας κατσαρόλες μπροστά στο προεδρικό ανάκτορο.

Σχεδόν 20.000 αστυνομικοί και στρατιώτες βρίσκονται επί ποδός σε όλη την επικράτεια, καθώς έχει επιβληθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πρωτεύουσα και σε εννέα από τις 16 περιφέρειες της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που ο στρατός της Χιλής βγήκε στους δρόμους μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990).

Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων της Χιλής, η CUT, και άλλες 18 οργανώσεις κάλεσαν σε απεργίες και διαδηλώσεις σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη στο Σαντιάγο. Τα συνδικάτα εργαζομένων στη δημόσια υγεία έχουν επίσης προκηρύξει απεργία και κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην έδρα του Υπουργείου Υγείας. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης οι εργαζόμενοι της Codelco, της δημόσιας επιχείρησης που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην εξόρυξη χαλκού, με απόφαση της συνομοσπονδίας συνδικάτων των εργαζομένων στα χαλκωρυχεία, της FTC.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019, 07:44