Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνησή του υπέγραψε συμφωνία με την CanSino Biologics για την αγορά 1,8 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της για τον νέο κορωνοϊό, το οποίο χορηγείται σε μία δόση, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής προσπαθεί να επιταχύνει κι άλλο την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, που ήδη συγκαταλέγεται στις ταχύτερες στον κόσμο.

Ο κ. Πινιέρα διευκρίνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι οι δόσεις του εμβολίου αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα τον Μάιο και τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία εγγυάται ότι η σχετικά μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής, που πάντως συγκριτικά έχει υψηλό εθνικό εισόδημα, θα προμηθευτεί πάνω από 35 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό εντός 2021, ποσότητα που επαρκεί για να ανοσοποιηθούν 18 εκατομμύρια άνθρωποι, τόνισε ο αρχηγός του κράτους.

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, έχουν ήδη χορηγηθεί 13 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Το Σαντιάγο κινήθηκε γρήγορα και έγκαιρα για να εξασφαλίσει ποσότητες εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό, υπογράφοντας συμφωνίες με τη Sinovac Biotech (Κίνα), την Pfizer (ΗΠΑ) και τη σουηδοβρετανική AstraZeneca Plc.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χιλή συγκαταλέγεται στις χώρες όπου η εκστρατεία ανοσοποίησης έχει προχωρήσει περισσότερο στον κόσμο κατά κεφαλήν· βρίσκεται πολύ μπροστά από όλες τις άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Σχεδόν το 35% των πολιτών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε ενώ η Χιλή είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, παρότι η εκστρατεία ανοσοποίησης προχωρά καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 23.100 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου κάπου 989.000 μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό.

Το εμβόλιο της καναδοκινεζικής φαρμακευτικής CanSino, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία σε συνεργασία με το ινστιτούτο έρευνας των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, έχει εξασφαλίσει ως εδώ άδειες επείγουσας χρήσης στην Κίνα, στο Πακιστάν, στην Ουγγαρία και στο Μεξικό.

Ο κ. Πινιέρα σημείωσε ότι αναμένει οι εποπτικές αρχές της χώρας του να χορηγήσουν άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου σύντομα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης