Το γραφείο του Συνηγόρου των Δικαιωμάτων του Παιδιού της Χιλής ανακοίνωσε ότι έχει λάβει 327 αναφορές για παραβιάσεις δικαιωμάτων ανηλίκων που διαπράχθηκαν από στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης κατά τη διάρκεια της κοινωνικής κρίσης που συνταράσσει τη χώρα εδώ και έναν μήνα.

Στις ταραχές και στα επεισόδια στις διαδηλώσεις άνευ προηγουμένου μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη Χιλή, που ξέσπασαν τη 18η Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 23 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε σε επεμβάσεις των δυνάμεων ασφαλείας, και έχουν τραυματιστεί άλλοι 2.000 και πλέον, ανάμεσά τους 200 που έχουν υποστεί σοβαρά οφθαλμικά τραύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έως την 15η Νοεμβρίου, το γραφείο του Συνηγόρου των Δικαιωμάτων του Παιδιού είχε λάβει 327 αναφορές για παραβιάσεις δικαιωμάτων παιδιών και εφήβων εξαιτίας της κρίσης» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Πατρίσια Μουνιός, επικεφαλής αυτής της δημόσιας ανεξάρτητης αρχής.

Η ίδια στηλίτευσε τη συμπεριφορά αρκετών αστυνομικών και υπογράμμισε ότι «πολλά παιδιά» τραυματίστηκαν, ενώ δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τα επεισόδια, «για παράδειγμα βγαίνοντας να αγοράσουν ψωμί μαζί με τις μητέρες τους».

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΙΑΔ), άλλη ανεξάρτητη δημόσια αρχή, ανέφερε ότι έχει υποβάλει 384 προσφυγές για παραβιάσεις δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης σε βάρος διαδηλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης