Η μητέρα ενός άοπλου νεαρού μαύρου που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι τον Αύγουστο συμμετείχε μαζί με χιλιάδες άλλους διαδηλωτές στην πορεία που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στο προάστιο αυτό του Σεντ Λούις, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που είναι προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο κατά της αστυνομικής βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νέες αυτές διαδηλώσεις για τον φόνο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες αφότου ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας πυροβόλησε και σκότωσε έναν άλλο Αφροαμερικανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μητέρα του Μπράουν, η Λέσλι Μακ Σπέιντεν, ο γιος της οποίας σκοτώθηκε στις 9 Αυγούστου όταν ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον τον πυροβόλησε, περπάτησε στην πρώτη γραμμή μιας διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Φέργκιουσον.

Οι διαδηλωτές ζητούν τη σύλληψη και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη του Ουίλσον, ενώ οι δικαστικές αρχές εξετάζουν τα στοιχεία της υπόθεσης για να αποφασίσουν αν θα του ασκήσουν διώξεις.

Η Μακ Σπέιντεν, που έχει κατηγορήσει την αστυνομία του Φέργκιουσον για τον φόνο του γιου της, συμμετέχει σπάνια στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται μετά τον θάνατό του.

Κάποια στιγμή εγκατέλειψε την πορεία, στην οποία τελικά συμμετείχαν πάνω από 1.000 άνθρωποι, και πήγε έξω από το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον, όπου διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν έγιναν συλλήψεις.

Παράλληλα χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Σεντ Λούις. Μεταξύ των διοργανωτών των κινητοποιήσεων είναι και η οργάνωση Hands Up United, η οποία δημιουργήθηκε μετά τον φόνο του Μπράουν.

Συνδικαλιστές, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων αλλά και μέλη του κινήματος Occupy συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και ομάδες διαμαρτυρίας είχαν καλέσει τους πολίτες από όλη τη χώρα να συμμετάσχουν στις ολονυκτίες και τις άλλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Σεντ Λούις από την Παρασκευή ως τη Δευτέρα.

«Δεν θα σταματήσουμε αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή με την αστυνομία και τους νεαρούς μαύρους» δήλωσε ο Τόρι Ράσελ, ένα από τους ιδρυτές της Hands Up United.

Νωρίς χθες το πρωί οι διαδηλωτές πήγαν στη συνοικία Σο του Σεντ Λούις, όπου την Τετάρτη ένας λευκός αστυνομικός εκτός υπηρεσίας που εργαζόταν για ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο μαύρο Βόντεριτ Μάιερς Τζούνιορ, σε ένα επεισόδιο το οποίο η αστυνομία έχει χαρακτηρίσει ανταλλαγή πυροβολισμών.

Ο αστυνομικός έπειτα από καταδίωξη πυροβόλησε 17 φορές τον Μάιερς, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία υποστηρίζει ότι ο νεαρός μαύρος κρατούσε όπλο.

Το γεγονός αυτό διαψεύδουν φίλοι και συγγενείς του Μάιερς. «Ήταν άοπλος. Κρατούσε ένα σάντουιτς στο χέρι του και πίστεψαν ότι είναι όπλο. Ξαναζούμε την υπόθεση του Μάικλ Μπράουν» κατήγγειλε η Τεϊόνα Μάιερς, εξαδέλφη του θύματος.

Eπιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης