Συνολικά 26.121 άνθρωποι «χάθηκαν» στο Μεξικό από το 2006 μέχρι τα τέλη του 2012, δηλαδή κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην πρέδρου Φελίπε Καλδερόν, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

Οι περιπτώσεις αυτές των εξαφανισθέντων αφορούν το σύνολο των καταγγελιών που έχουν γίνει στο ομοσπονδιακό υπουργείο και στις πολιτειακές υπηρεσίες, διευκρίνισε η υφυπουργός Λία Λιμόν, αρμόδια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Η βάση των δεδομένων δεν αναφέρεται στα κίνητρα των εξαφανίσεων» οι οποίες «δεν συνδέονται απαραιτήτως με εγκλήματα», εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να καταστείλει την εγκληματικότητα και να περιορίσει τη δράση των καρτέλ των ναρκωτικών η κυβέρνηση του Καλδερόν είχε αποφασίσει τον Δεκέμβριο του 2006 να αναπτύξει 50.000 στρατιώτες και πολλές χιλιάδες ομοσπονδιακούς αστυνομικούς.

Στο κύμα βίας που ακολούθησε έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 70.000 άνθρωποι, όπως εκτιμά η σημερινή κυβέρνηση.

Καθώς δεν υπήρχαν επίσημα στατιστικά στοιχεία για την περίοδο αυτή, πολλές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν τη δική τους καταμέτρηση των «εξαφανισμένων». Την περασμένη εβδομάδα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανέφερε ότι τα έξι τελευταία χρόνια κατέγραψε 249 κρούσματα «αναγκαστικών εξαφανίσεων», δηλαδή ατόμων που χάθηκαν ενώ βρίσκονταν στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας και δεν βρέθηκαν ποτέ τα ίχνη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης