Σύσσωμη η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας παρέστη, την Τρίτη, στην κηδεία του τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς. Η ταφή της σορού έγινε στο λεγόμενο «πάρκο δημοκρατίας», απέναντι από το νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας, κοντά στο μνημείο της εθνικιστικής οργάνωσης ΤΜΤ, την οποία ο ίδιος ίδρυσε για να αντιμετωπίσει την ΕΟΚΑ Β΄.

Για την ταφή του χρησιμοποιήθηκε χώμα από την Τουρκία (που ήρθε στα Κατεχόμενα με ειδική πτήση), από τον τεκέ Χαλά Σουλτάν (που βρίσκεται στην είσοδο του αεροδρομίου της Λάρνακας) και από τον τάφο του υιού του, Ραΐφ (που σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κατεχόμενη Κύπρο και στην Τουρκία κηρύχθηκε τριήμερο πένθος, ενώ το όνομά του αποφασίσθηκε να δοθεί σε πάρκο στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάx Γκιουλ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απέτισαν φόρο τιμής, ενώ αναρτήθηκαν διάφορα πανό που έγραφαν «δεν θα σε ξεχάσουμε» και «θα ζεις πάντα κοντά μας».

Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι αντιπροσωπείες από το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ, το Κατάρ, το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και κυρίως από τη Βουλγαρία (μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που παρέστησαν στην κηδεία. Στην κηδεία ήταν παρούσα και η χήρα του «πρωθυπουργού της εισβολής», κυρία Ραχσιάν Ετζεβίτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης