Χιλιάδες Άραβες τίμησαν την επέτειο της έξοδου από το Ισραήλ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012, 23:30
Χιλιάδες Άραβες τίμησαν την επέτειο της έξοδου από το Ισραήλ
Χιλιάδες Άραβες Ισραηλινοί τίμησαν σήμερα τη Νάκμπα («καταστροφή»), την έξοδο των Παλαιστίνιων μετά την ίδρυση του Ισραήλ, πριν από 64 χρόνια, κάνοντας πορεία προς ένα κιμπούτς όπου πριν το 1948 υπήρχαν δύο αραβικά χωριά.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Άμπου Σναν, στο βόρειο Ισραήλ, με προορισμό το κιμπούτς που βρίσκεται κοντά στο Μπέιτ Χέμεκ. Το κιμπούτς ιδρύθηκε στη θέση των χωριών Κουέικατ και Όμκα, οι κάτοικοι των οποίων απομακρύνθηκαν από αυτά.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και υπέρ της συμφιλίωσης της Φάταχ με τη Χαμάς.

Κρατούσαν σημαίες και πλακάτ με τη φράση «Καμία ειρήνη χωρίς το δικαίωμα της επιστροφής», ένα δικαίωμα που επιδιώκουν οι Παλαιστίνιοι της διασποράς αλλά απορρίπτεται από το Ισραήλ. Η σημερινή ήταν η 15η πορεία που οργανώνεται σε ανάμνηση της καταστροφής του 1948.

Παραδοσιακά, η Νάκμπα τιμάται στις 15 Μαΐου (η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ έγινε τη 14η Μαΐου, η ημέρα της ανεξαρτησίας εορταζόταν σήμερα, Πέμπτη), όμως κάποιες διαδηλώσεις οργανώνονται νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή.

Πηγή: ΑΜΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012, 23:30