Σε 165.000 ανέρχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στην ΠΓΔΜ, αριθμός αρκετά υψηλός για τη χώρα, ο πληθυσμός της οποίας είναι 2,1 εκατομμύρια.

Τα στοιχεία για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων περιέχονται σε έκθεση που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε μέσα σε τρία χρόνια κατά 50.000, καθώς το 2009 αυτός ανερχόταν στις 115.000.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Μπόρτσε Νταβίτκοφσκι, ο αριθμός των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζεται σε περίπου 130.000, ενώ οι υπόλοιποι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αν και κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Ο κ. Νταβίτκοφκι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» επεσήμανε ότι το 65% του προϋπολογισμού της χώρας πηγαίνει για την καταβολή μισθών, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, φανερώνει ότι ο προϋπολογισμός της χώρας δεν έχει αναπτυξιακή τάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών αναλυτών, στον δημόσιο τομέα στα Σκόπια είναι απαραίτητη μία βαθιά τομή, την οποία καμία κυβέρνηση της χώρας δεν τόλμησε μέχρι στιγμής, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί σταθερή «εκλογική πελατεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης