Χιλιάδες λαθρομετανάστες στο λιμάνι της Λαμπεντούζα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Απριλίου 2011, 18:18
Χιλιάδες λαθρομετανάστες στο λιμάνι της Λαμπεντούζα
Τρεις χιλιάδες οκτακόσιοι (3.800) λαθρομετανάστες παραμένουν στην Λαμπεντούζα εν αναμονή να μπορέσουν να επιβιβασθούν σε ένα από τα εμπορικά πλοία που θα πρέπει να τους μεταφέρει σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.

Κύρια αιτία της καθυστέρησης στην εφαρμογή του σχεδίου αποσυμοφόρησης του νησιού ο ισχυρός άνεμος που δεν επιτρέπει στα πλοία να πλησιάσουν στην προβλήτα. Το εναλλακτικό σχέδιο, που προβλέπει την μεταφορά των μεταναστών στα κρουαζιερόπλοια με φουσκωτές βάρκες του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, μέχρι στιγμής δεν βρήκε εφαρμογή.

Στο μεταξύ, οι Τυνήσιοι, κυρίως, και οι λιγοστοί Λίβυοι μετανάστες που περιμένουν από χθες στο μόλο του νησιού αρνήθηκαν το μεσημεριανό γεύμα και ξεκίνησαν απεργία πείνας. Αίτημά τους να μπορέσουν να μεταβούν άμεσα στις διάφορες περιοχές της Ιταλίας που θα πρέπει προσωρινά να τους φιλοξενήσουν.
Ένας Τυνήσιος σε ένδειξη διαμαρτυρίας πυρπόλησε τροχόσπιτο που ήταν σταθμευμένο στην περιοχή άφιξης των εμπορικών πλοίων. Οι ίδιοι οι λαθρομετανάστες τον εντόπισαν και τον παρέδωσαν στις ιταλικές αρχές, που προχώρησαν στην σύλληψή του.

Όπως τονίζουν, όμως, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης χρειάζεται μια άμεση λύση χωρίς επιπλέον αναβολές, διότι «πολλοί από τους βορειοαφρικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Λαμπεντούζα στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας δεν είχαν ούτε την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες υγιεινής τους, δεν τους δόθηκε ούτε η δυνατότητα να πλυθούν».

Παράλληλα, προβλήματα παρουσιάζει και η μεταφορά των Τυνήσιων σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Σε σύνολο 2.600 μεταναστών που μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό της Μαντούρια, νοτίως του Μπάρι, οι 2.000 απομακρύνθηκαν από τις σκηνές σε μια προσπάθεια να μπορέσουν να μπουν σε τραίνα που οδηγούν στην Γαλλία. Ένα μέρος των «φυγάδων» εντοπίσθηκε από την αστυνομία στον πλησιέστερο σιδηροδρομικό σταθμό και οδηγήθηκε και πάλι στον καταυλισμό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα μεταβεί την Δευτέρα στην Τύνιδα, όπου και θα ζητήσει από τις τοπικές αρχές να αναλάβουν την ουσιαστική υποχρέωση να σταματήσουν το μεταναστευτικό κύμα προς τις ιταλικές ακτές και να δεχθούν τον επαναπατρισμό δέκα οκτώ χιλιάδων Τυνήσιων λαθρομεταναστών που έχουν φτάσει στην Ιταλία. Σ' αντάλλαγμα η κυβέρνηση της Ρώμης, ετοιμάζεται να προσφέρει οικονομική βοήθεια με ένα είδος «νέου, μικρού Σχεδίου Μάρσαλ».

Την Τρίτη, τέλος, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι θα πρέπει να πληροφορήσει τη βουλή της Ρώμης για το κατά πόσον οι διάφορες περιφέρειες της χώρας δέχονται τελικά να φιλοξενήσουν δέκα χιλιάδες βορειοαφρικανούς λαθρομετανάστες που έχουν αποβιβασθεί στις ακτές της Νότιας Ιταλίας.

Μέχρι στιγμής πολλές περιφέρειες --κυρίως του ιταλικού βορρά-- κρίνουν ελλιπές το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει καταυλισμούς γιγαντιαίων προδιαγραφών και δηλώνουν διατεθειμένες να φιλοξενήσουν μόνον πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά όχι λαθρομετανάστες.

Διαβάστε επίσης: Μετανάστες σε απεργία πείνας στην Ιταλία
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 2 Απριλίου 2011, 18:21