Το δράμα της Μοσούλης

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017, 15:23
Το δράμα της Μοσούλης
Περίπου 350.000 παιδιά έχουν εγκλωβιστεί στη δυτική Μοσούλη, προειδοποίησε σήμερα η βρετανική ΜΚΟ Save the Children, η οποία κάλεσε τις ιρακινές δυνάμεις και τους συμμάχους τους «να κάνουν τα πάντα για να τα προστατεύσουν».

​«Τα παιδιά βρίσκονται ενώπιον μιας μακάβριας επιλογής στη δυτική Μοσούλη: πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στις βόμβες, στις μάχες και στην πείνα αν παραμείνουν και στις εκτελέσεις και στα πυρά ελεύθερων σκοπευτών αν προσπαθήσουν να διαφύγουν»
«Τα παιδιά βρίσκονται ενώπιον μιας μακάβριας επιλογής στη δυτική Μοσούλη: πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στις βόμβες, στις μάχες και στην πείνα αν παραμείνουν και στις εκτελέσεις και στα πυρά ελεύθερων σκοπευτών αν προσπαθήσουν να διαφύγουν», ανέφερε ο Μαουρίτσιο Κριβαλέρο, διευθυντής της ΜΚΟ στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, πηγές ασφαλείας τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και τρεις ιρακινοί στρατιώτες, σε δύο βομβιστικές επιθέσεις που έπληξαν σήμερα συνοικίες οι οποίες ανακαταλήφθηκαν πρόσφατα από το Ι.Χ. στην ανατολική Μουσούλη.Η πρώτη επίθεση είχε στόχο στρατιωτικό σημείο ελέγχου και σκότωσε τρεις στρατιώτες και η δεύτερη συγκέντρωση αμάχων στην εμπορική συνοικία της πόλης σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας, οι βομβιστές εισήλθαν στην ανατολική Μοσούλη από το δυτικό τμήμα της πόλης που εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο του Ι.Χ.

Υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις εκδίωξαν το Ι.Χ. από την ανατολική Μοσούλη κατά την πρώτη φάση μιας επίθεσης που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα. Η δεύτερη φάση της εκστρατείας, στη δυτική Μοσούλη, ξεκίνησε σήμερα.

Ξεκινάει η δεύτερη φάση απελευθέρωσης της ΜοσούληςΟι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν δύο τοποθεσίες νότια της Μοσούλης στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που εξαπέλυσαν σήμερα για να ανακτήσουν το δυτικό τμήμα της πόλης το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο.

​Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν δύο τοποθεσίες νότια της Μοσούλης στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που εξαπέλυσαν σήμερα για να ανακτήσουν το δυτικό τμήμα της πόλης Ο στρατηγός Αμπντουλαμίρ Γιαράλαχ αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως ανακαταλήφθηκαν οι τοποθεσίες Ατμπάχ και Αλ-Λαζάγκαχ που βρίσκονται επί της οδού που οδηγεί προς το αεροδρόμιο της Μοσούλης, στη νότια περιφέρεια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα την επίσημη έναρξη της χερσαίας επίθεσης για την ανακατάληψη της δυτικής Μοσούλης και είχε ζητήσει από τις ιρακινές δυνάμεις να «σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα» στη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου βρίσκονται ουσιαστικά υπό πολιορκία στη δυτική Μοσούλη, μαζί με 650.000 αμάχους, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αφού οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις τους εκδίωξαν από το ανατολικό τμήμα της πόλης κατά την πρώτη φάση της επίθεσης που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα.

Έκκληση του ΟΗΕ για δημιουργία καταυλισμών για τους εκτοπισμένους της Μοσούλης

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σήμερα πως είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν περισσότεροι καταυλισμοί για την υποδοχή νέων εκτοπισθέντων μετά την έναρξη από τις ιρακινές δυνάμεις των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της δυτικής Μοσούλης από τους τζιχαντιστές.

"Έχουμε αποδυθεί σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο προκειμένου να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις έκτακτης ανάγκης νότια της Μοσούλης για να δεχθούν τις εκτοπισμένες οικογένειες", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Λίζε Γκράντε, συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ.

"Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ήδη δύσκολη. Προσπαθούμε να φθάσουμε σε περισσότερα από έξι εκατομμύρια πρόσωπα στο Ιράκ που έχουν ανάγκη για βοήθεια (...) Δεν έχουμε όλους τους πόρους που χρειαζόμαστε", συνέχισε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, γαλλικό πρακτορείο

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017, 18:01