Χιλιάδες τόνοι μολυσμένων λιπών με διοξίνη στη Γερμανία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011, 14:03
Χιλιάδες τόνοι μολυσμένων λιπών με διοξίνη στη Γερμανία
Μέχρι και 3.000 τόνοι λιπών μολυσμένων από διοξίνη παραδόθηκαν σε παραγωγούς ζωοτροφών στη Γερμανία, όμως καμιά ποσότητα από τα λίπη αυτά δεν παραδόθηκε στο εξωτερικό, δήλωσε σήμερα το γερμανικό Υπουργείο Γεωργίας σε επιστολή του προς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Περισσότερα από 1.000 εκτροφεία πουλερικών και χοίρων, που βρίσκονται τα περισσότερα στη Βόρεια Γερμανία, χρειάσθηκε να διακόψουν τις παραδόσεις τους μετά τον εντοπισμό διοξίνης, αρχικά στα αυγά.

Πιθανή πηγή αυτής της μόλυνσης είναι οι περίπου 3.000 τόνοι μολυσμένων λιπών που προέρχονταν από την επιχείρηση «Harles & Jentzsch», που είναι εγκατεστημένη στο Ίτερσεν, στη Βόρεια Γερμανία. Οι ποσότητες αυτές παραδόθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο σε 25 παραγωγούς ζωοτροφών σε τέσσερα κρατίδια, αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας στην επιστολή που απηύθυνε στην κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι αρμόδια για τα θέματα αυτά.

«Δεν υπήρξε παράδοση λιπών διατροφής σε άλλες χώρες της Ε.Ε.» προσθέτει το υπουργείο στην επιστολή.

Το σκάνδαλο της διοξίνης ξέσπασε στη Γερμανία στην αρχή της εβδομάδας, υποχρεώνοντας περισσότερα από 1.000 αγροκτήματα να σταματήσουν την παραγωγή και επιφέροντας τη θανάτωση 8.000 πουλερικών. Πάντως, χθες αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο για μόνον 527 τόνους μολυσμένων ζωοτροφών.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011, 14:03