Ήταν 8:15 το πρωί της 6ης Αυγούστου του 1945. Το αμερικανικό βομβαρδιστικό «Enola Gay» πετάει επάνω από τη Χιροσίμα και χάνεται στον ορίζοντα. Δευτερόλεπτα πριν, έχει αφήσει το «μικρό αγόρι» που σχίζει τον ουρανό της ιαπωνικής πόλης. Η πυρηνική έκρηξη προκαλεί τον θάνατο συνολικά 269.446 ανθρώπων, συγκλονίζει τον πλανήτη και γράφεται στην ιστορία της ανθρωπότητας με τα πιο μελανά χρώματα.

Περίπου 80.000 άνθρωποι από τους συνολικά 350.000 που κατοικούν στη Χιροσίμα σκοτώνονται ακαριαία. Μέχρι το τέλος του έτους, η ραδιενέργεια καταβάλλει τους βαρύτερα τραυματισμένους και οι νεκροί φτάνουν τους 140.000, ενώ ο επίσημος απολογισμός με το πέρασμα των χρόνων και τη λεπτομερή καταγραφή ξεπερνάει τους 269.000 νεκρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, 65 χρόνια μετά, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Χιροσίμα ακριβώς στις 8:15, για να τιμήσουν τα θύματα εκείνης της επίθεσης. Για ακόμα μια «6η Αυγούστου», ολόκληρη η χώρα κράτησε την ανάσα της μέσα σε σιγή ενός λεπτού. Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους έχουν γνωρίσει εκείνη την τραγωδία μέσα από τα σχολικά διδάγματα και τις περιγραφές εκείνων που επέζησαν. 65 χρόνια. Ακούγεται μακριά, αλλά μοιάζει ακόμα και στην άλλη άκρη της γης πολύ κοντινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πρώτη φορά φέτος, το παρών στην τελετή της μνήμης των θυμάτων έδωσε και αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ, αφού δίπλα στους κορυφαίους αξιωματούχους της Ιαπωνίας στάθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα, Τζον Ρους. Ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Ταντατόσι Ακίμπα, έδωσε μέσα σε λίγες λέξεις, το μήνυμα ελπίδας που αναδύεται από το ιστορικό μάθημα του βομβαρδισμού της Χιροσίμα: «Αυτό που διαπερνά τη συνείδηση της παγκόσμιας γνώμης είναι η επείγουσα ανάγκη να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα».

Παρακολουθήστε ένα ντοκιμαντέρ του BBC για τα όσα συνέβησαν τότε:

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες από τις σημερινές εκδηλώσεις μνήμης στη Χιροσίμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης