Ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις, τόσο για τις πολιτικές κινήσεις όσο και για τις προσωπικές στιγμές του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, ρίχνουν περισσότερα από 3.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του ιδίου και της συζύγου του, που υπεκλάπησαν από ακτιβιστές και βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από τον «Guardian».

Όπως επισημαίνει το βρετανικό έντυπο, η εικόνα του κάπως παράλογου ανθρώπου που περιγράφουν τα e-mail είναι μοναδική μέσα σε αυτό το διάστημα, λόγω και της απομόνωσης του καθεστώτος και της λογοκρισίας στο εσωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει από αυτά, ο Άσαντ φαίνεται να έχει επαρκή γνώση για όσα συμβαίνουν στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα του από δίκτυο έμπιστων που τον ενημερώνει, παρακάμπτοντας τα επίσημα κανάλια της εξουσίας. Φέρεται επίσης να έχει συστήσει άτυπη ομάδα που τον βοηθά στην επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης. Η ομάδα τού έχει επιστήσει μάλιστα την προσοχή στη μεγάλη σημασία των κοινωνικών δικτύων.

Ο Άσαντ ζητεί, επίσης, να ληφθούν μέτρα κυρίως για την καταστολή εξεγερμένων πόλεων, όπως η Χομς, που έχει πλέον καταληφθεί και κάθε αντίσταση σε αυτή έχει σχεδόν εξαλειφθεί, ενώ γνωρίζει ότι στην πόλη υπάρχουν ξένοι δημοσιογράφοι.

Ο πρόεδρος δεν μοιάζει να πιστεύει καθόλου τις μεταρρυθμίσεις και τις ενέργειες εκδημοκρατισμού που ο ίδιος πρότεινε και που θα οδηγήσουν σε εκλογές στις 7 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδιαφέρον έχει κα το στοιχείο ότι ο Άσαντ ζήτησε βοήθεια από το Ιράν για την καταστολή της εξέγερσης. Μία από τις προτάσεις των συμβούλων του ήταν, άλλωστε, να χρησιμοποιήσει πειστική ρητορική, για να δείξει ότι το καθεστώς του μπορεί να αντέξει μία πρόκληση σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ενδιαφέρουσες είναι οι αποκαλύψεις και όσον αφορά στον προσωπικό βίο που διάγουν ο πρόεδρος και η σύζυγός του, την περίοδο που η χώρα βυθίζεται στον διχασμό.

Το ζεύγος εξακολουθεί να ζει μέσα στη χλιδή, σαν να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Ο Άσαντ αγοράζει τραγούδια από το Internet (μέσω τρίτου, καθώς ο ίδιος δεν μπορεί λόγω των αμερικανικών κυρώσεων), χρησιμοποιεί iPad και στέλνει στους συνεργάτες του αστεία βίντεο. Η σύζυγός του αγόρασε πανάκριβα κηροπήγια από το Παρίσι και επικοινωνεί τακτικά με την κόρη του εμίρη του Κατάρ, μέχρι που η τελευταία πρότεινε να παραιτηθεί ο Άσαντ.

Στον αντίποδα, στον ένα χρόνο της εξέγερσης, περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην εμφύλια σύγκρουση, πολλές χιλιάδες είναι οι απαχθέντες και οι βασανισθέντες, άλλοι τόσοι και οι πρόσφυγες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης