Ολοένα και περισσότερο μακραίνει η λίστα των διασήμων που επικρίνουν έντονα τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαχειρίστηκε το κύμα των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε όλη τη χώρα, με αφορμή το σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με μία ανοικτή επιστολή, σταρ του Hollywood, όπως οι Σούζαν Σαράντον, Σον Πεν, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Τζέιμς Φοξ, ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς και διάφορες άλλες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και των γραμμάτων, κατακρίνουν την εκτεταμένη βία που χρησιμοποιήθηκε για την καταστολή των διαδηλώσεων στην Ταξίμ και σε άλλα κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων της Τουρκίας.

Η επιστολή-κόλαφος

Στην επιστολή των συνολικά 30 προσωπικοτήτων που δημοσιεύουν οι βρετανικοί «Times» οι επώνυμοι καταδικάζουν απερίφραστα τη βία.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Mερικές ημέρες μετά την εκκαθάριση της πλατείας Ταξίμ και του πάρκου Γκεζί που πετύχατε χάρη σε μια ανείπωτη επίδειξη δύναμης, κάνατε μια συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη που θύμισε την Πορεία της Νυρεμβέργης. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χωρίς κανέναν σεβασμό στα πέντε θύματα, το μοναδικό έγκλημα των οποίων ήταν να αντιταχθούν στο δικτατορικό σας καθεστώς».

Παράλληλα, στην ίδια επιστολή οι υπογράφοντες εγκαλούν τον Ερντογάν για τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων που κάλυπταν τις διαδηλώσεις αλλά και όσων με τα άρθρα τους «ενόχλησαν» την κυβέρνηση, λέγοντας ότι στις τουρκικές φυλακές κρατούνται πολύ περισσότεροι ρεπόρτερ από ό,τι στις κινεζικές και τις ιρανικές μαζί.

Συνεχίζοντας, καταγγέλλουν: «Αποκαλείτε τους διαδηλωτές πλιατσικολόγους και χούλιγκαν και επιμένετε ότι πρόκειται για τρομοκράτες που υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις. Παρ’ όλ’ αυτά, στην πραγματικότητα πρόκειται για νέους ανθρώπους που ζήτησαν να παραμείνει η Τουρκία ένα κοσμικό κράτος, ακριβώς όπως το είχε σχεδιάσει ο Κ. Ατατούρκ».

H επιστολή:

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας έχει καταγγείλει ότι, μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, 72 εκπρόσωποι του Τύπου έχουν απομακρυνθεί από τα μέσα ενημέρωσης στα οποία εργάζονταν χωρίς να υπάρχει σοβαρή αιτία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης