Χομς: Ο Σύροι ζητούν τη βοήθεια διεθνών οργανισμών

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013, 19:49
Χομς: Ο Σύροι ζητούν τη βοήθεια διεθνών οργανισμών
Χιλιάδες Σύροι, αποκλεισμένοι στις πολιορκημένες συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες στην πόλη Χομς, ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα και φάρμακα, κατήγγειλαν την Τετάρτη ακτιβιστές που ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα για την εκκένωση αυτών των περιοχών.

«Τίποτα και κανείς δεν μπορεί ούτε να μπει ούτε να βγει από τις πολιορκημένες ζώνες», εξήγησε ένας ακτιβιστής που δήλωσε ότι ονομάζεται Γιάζαν, ζητώντας την παρέμβαση διεθνών οργανισμών «για να σωθούν τα παιδιά, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι».

«Οι περισσότεροι κάτοικοι παρουσιάζουν συμπτώματα υποσιτισμού. Δεν υπάρχει πόσιμο νερό και οι ασθενείς πολλαπλασιάζονται στις περιοχές αυτές που πολιορκούνται από τον συριακό στρατό εδώ και 15 μήνες».

Ο Γιάζαν, ο οποίος δεν αποκάλυψε το πλήρες όνομά του για λόγους ασφαλείας, είπε ότι οι περισσότεροι από τους πολιορκημένους άνδρες «καταζητούνται από το καθεστώς» του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και κάλεσε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις «να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των γυναικών και των παιδιών, διασφαλίζοντας ότι δεν θα συλληφθούν».

Πριν από πέντε ημέρες το Ισλαμικό Συμβούλιο των ανταρτών της Χομς, ένα όργανο που εκπροσωπεί τις οικογένειες, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ο ιμάμης Αμπούλ Χάρετ ζητά βοήθεια. «Καλώ τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να ασκήσουν πιέσεις στο καθεστώς για να μπει ένα τέλος σε αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή που υφίστανται οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι», εξήγησε ο ιμάμης, υποστηρίζοντας ότι μιλάει «εξ ονόματος 500 οικογενειών».

Ένας άλλος ακτιβιστής, ο Αμπούλ Μπιλάλ, που παραμένει εγκλωβισμένος στη Χομς εδώ και ένα χρόνο, είπε ότι «οι άνθρωποι κοντεύουν να τρελαθούν».«Δεν υπάρχει ούτε ζάχαρη, ούτε πλιγούρι, ούτε ρύζι. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μαζική τραγωδία», τόνισε.

Οι ακτιβιστές έχουν ζητήσει κατ' επανάληψη από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να παράσχουν βοήθεια στις συνοικίες αυτές που βομβαρδίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση από τον στρατό.


Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013, 19:51