Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ δεν έδωσε άδεια για την ετήσια εκδήλωση μνήμης του Ιουνίου για την καταστολή του κινήματος για τη Δημοκρατία στην Πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, ανακοίνωσαν οι οργανωτές.

Η Συμμαχία Χονγκ Κονγκ, που οργάνωνε επί τρεις δεκαετίες της εκδηλώσεις μνήμης, απηύθυνε σύντομο μήνυμα προς τους δημοσιογράφους για να γνωστοποιήσει ότι δεν έλαβε την άδεια για συγκέντρωση σε πάρκο του κέντρου της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί δεκαετίες, η πρώην βρετανική επαρχία υπήρξε ο τόπος της εκδήλωσης για να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη της αιματηρής επέμβασης του κινεζικού στρατού κατά του κοινωνικού και φοιτητικού κινήματος του 1989 στο Πεκίνο.

Για πρώτη φορά στα 30 χρόνια, η εκδήλωση δεν επιτράπηκε τον περσινό Ιούνιο, με τις αρχές να προβάλλουν το πρόσχημα της αντιμετώπισης της επιδημίας, σε μία συγκυρία σκληρής επιβολής της θέλησης του Πεκίνου επί του Χονγκ Κονγκ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ωστόσο αψήφησαν την απαγόρευση και συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Βικτόρια για να τιμήσουν την 31η επέτειο της σφαγής της Τιενανμέν. Δικαστική δίωξη ασκήθηκε κατά 24 προσωπικοτήτων του κινήματος για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ. Πολλοί, ανάμεσά τους και ο Τζόσουα Γουόνγκ, καταδικάστηκαν στις αρχές του Μαΐου σε ποινές φυλάκισης για τη συμμετοχή τους στην περσινή εκδήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απαγόρευση της φετινής εκδήλωσης ανακοινώθηκε δύο ημέρες αφού η αστυνομία του Μακάο ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση της αντίστοιχης εκδήλωσης, αυτήν τη φορά χωρίς πρόσχημα, αλλά λόγω «του κινδύνου υποκίνησης σε ανατρεπτικές ενέργειες και δυσφήμησης της κεντρικής κυβέρνησης». Είναι η πρώτη φορά που οι αρχές επικαλούνται πολιτικούς λόγους για την απαγόρευση.

Η αιματηρή επέμβαση του κινεζικού στρατού τη νύχτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου 1989 έβαλε τέλος σε επτά εβδομάδες διαδηλώσεων φοιτητών και εργατών κατά της διαφθοράς της κινεζικής ηγεσίας και υπέρ της δημοκρατίας. Οι πληροφορίες για τους νεκρούς εκείνης της νύχτας κυμαίνονται ανάμεσα σε εκατοντάδες και χιλιάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης