Σε συλλήψεις διαδηλωτών του δημοκρατικού κινήματος και «εκκαθάριση» των πιο κεντρικών σημείων των διαδηλώσεων προχώρησε την Πέμπτη η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ.

Σηματοδοτώντας το τέλος μίας μακράς περιόδου διαδηλώσεων με αίτημα την εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο, εκατοντάδες αστυνομικοί απομάκρυναν σκηνές και οδοφράγματα που επί 75 ημέρες εβδομάδες παρέμεναν κοντά στην έδρα της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι διαδηλωτές ωστόσο απαντούσαν με το σύνθημα «Θα επιστρέψουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε ειρηνικοί», «δεν αντιστεκόμαστε», «θέλουμε πραγματική δημοκρατία», φώναζαν οι διαδηλωτές. Πολλοί είχαν αρχίσει από νωρίς το πρωί να μαζεύουν μαξιλάρια, κουβέρτες και άλλα αντικείμενα από τις σκηνές.

Δεκάδες άλλοι αρνούνταν να υπακούσουν στις προειδοποιήσεις των δυνάμεων της τάξης, παραμένοντας καθισμένοι στον δρόμο. Οι αστυνομικοί μετέφεραν σηκωτούς όσους αρνούνταν να μπουν στα οχήματα της Αστυνομίας.

Μετά την κορύφωση του κινήματος διαμαρτυρίας στις 28 Σεπτεμβρίου, όταν οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κατά δεκάδες χιλιάδες, ο αριθμός τους μειώθηκε σημαντικά στο Χονγκ Κονγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία είχε δώσει μικρή προθεσμία στους διαδηλωτές να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Οι επιχειρήσεις εκκένωσης των σημείων που είχαν καταλάβει οι διαδηλωτές πραγματοποιήθηκαν με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο είχαν προσφύγει καταστηματάρχες και εταιρείες μέσων μαζικής μεταφοράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης